Příznaky covidu jsou v Izraeli minulostí? První slibná data o efektu očkování!

Koronavirus SARS-CoV-2

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

15. ledna 2021 11:00

Rozvoj příznaků koronavirové nákazy u sebe nechce pozorvat nikdo, spousta lidí proto vidí naději v očkování. První slibná data o účinnosti vakcíny přišla z Izraele. Co se zatím ukázalo?

Zatímco Česko teprve dnes spustilo registraci k očkování proti koronaviru pro první část veřejnosti, lidi starší 80 let, Izrael již tři týdny očkuje a dosáhl již více než dvacetiprocentní proočkovanosti obyvatelstva první dávkou vakcíny.

Blízkovýchodní země tak jako první na světě disponuje vypovídajícími daty o efektu očkování. Podle dostupných informací jsou velice slibná. Informuje o tom americký deník Wall Street Journal.

Prvotní informace ukazují, že mezi naočkovanými se po dvou týdnech od aplikace vakcíny potvrdilo o 33 % případů nákazy koronavirem méně, než kolik je evidováno infekcí mezi lidmi, kteří na očkování ještě čekají.

Izrael je ovšem výrazně napřed, přestože počtem obyvatel je nám velice podobný. V Česku zatím probíhá přednostní očkování zdravotníků, na seniory má přijít řada v následujících týdnech. Ostatní lidé si zatím musí počkat.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování Izrael