Koronavirus a příznaky: Jak se zbavit toho nejvíce obtěžujícího?

Lidský čich

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

8. ledna 2021 11:59

Jedním z nejběžnějších příznaků covidu-19 je kromě horečky, kašle a únavy také ztráta čichu. Ten může v některých případech přetrvávat i několik měsíců. Jak se o zbavit?

Lékaři doporučují na zmírnění tohoto příznaku "čichový trénink", aby se pacientům vrátil tento smysl rychleji, uvedl server Worldcrunch. "Až dosud nebyl známý žádný jiný virus, který by měl tento dopad na činnost čichu," tvrdí Hirac Gurden z Francouzského národního střediska pro vědecký výzkum. 

Podle dostupných údajů trpí potížemi s čichem čtyři z pěti nakažených koronavirem. Sedmdesát procent pacientů se ze ztráty čichu zotavilo během měsíce po nákaze, ale osm procent pacientů, kteří přišli o čich během první vlny, ho nenabylo zpátky několik měsíců. 

Přesná příčina je vědcům stále záhadou, lékaři na lékařské fakultě Harvardovy univerzity ale zjistili, že čichové buňky v horní části nosní dutiny jsou obzvláště náchylné k nákaze koronavirem.

K léčení ztráty čichu zatím neexistuje žádná specifická léčba ani léky. Ale je možné trénovat mozek, aby urychlil zotavení. Už před pandemií někteří vědci uváděli, že pacienti trpící tímto problémem může trénovat schopnost cítit vůně a pachy každodenního života.

Pokud je například někdo zvyklý pít ráno kávu, pak by si měl natrénovat, že ji cítí, tím, že se na ni bude dívat, soustředí se na ni a zhluboka se nadechne. Je také důležité pravidelně zkoušet různé vůně a jíst hodně ovoce a zeleniny. Oboje obsahuje antioxidanty a vitamin B pomáhající k zotavení nervové soustavy.

Témata: Vědci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) čich