Registrace na očkování na covid: Jak ji zvládnou důchodci přes internet?

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

8. ledna 2021 8:38

Opoziční politici jsou pro větší množství velkých očkovacích center nebo úpravu možností rezervace na očkování proti onemocnění covid-19. Jejich připomínky budou do strategie jistě zapracovány, řekl novinářům ministr Jan Blatný.

Aktuální vakcinační strategie počítá s tím, že v první fázi budou očkováni především zdravotnici, kteří se starají o nemocné s covidem-19, senioři v domovech seniorů a také personál těchto zařízení a dále lidé, kterým je více než 80 let, protože mají vyšší pravděpodobnost těžkého průběhu nemoci. Celkem jde asi o 600.000 lidí.

Jen lidí nad 80 let je v Česku asi 441.100. Blatný se s předsedou Sdružení praktických lékařů Petrem Šonkou dohodl na tom, že penzisty, kteří se nebudou moci sami nebo s pomocí příbuzných zaregistrovat, budou praktici kontaktovat. "Myslím, že takových lidí nebude velký počet," míní Blatný.

Mezi dalšími prioritními skupinami budou praktičtí a dětští lékaři, vojáci, kteří se podílejí na boji s covidem-19, a pracovníci integrovaného záchranného systému. Rezervační systém pro očkování proti covidu-19 bude pro lidi nad 80 let spuštěn 15. ledna, pro ostatní pak od 1. února.

Mělo by být minimálně 70 očkovacích center a měla by být v jednotlivých krajích vhodně rozmístěná a dobře dopravně dostupná. Zásadní je podle něj také rezervační systém dobře nastavit, aby se každý zájemce dostal do nejbližšího centra. Takové technické náležitosti se podle Válka budou teprve ladit. Potřeba je také zhruba 100 mobilních očkovacích týmů, které by dojížděly na odlehlá místa v zemi, dodal.

Pozitivní reakci nesklidila představa, že by všichni senioři nad 80 let vyplňovali internetový rezervační formulář. Registrační systém také nemyslí na mentálně postižené lidi či národnostní menšiny v ČR.

 Na jednání padlo doporučení, aby zejména v malých obcích byly zapojeny místní úřady. Tamní pracovníci by podle Válka mohli obejít seniory bydlící v odlehlých místech a vyplnit s nimi formulář. Lepší by také bylo, aby registraci dělal praktický lékař.

Témata: očkování důchodci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)