Registrace na očkování proti covidu: Vše, co potřebujete vědět!

Očkování, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

6. ledna 2021 9:49

Registrace zájemců na očkování proti covidu je za dveřmi. Podívejte se na vše, co k němu potřebujete vědět.

V nynější první fázi očkování (1A) jsou očkováni především zdravotníci, kteří pečují o nemocné s nemocí covid-19, dále zdravotníci z JIP, ARO, urgentních příjmů, z geriatrických a plicních oddělení, očkovacích center, testovacích míst na covid-19. Dále pak lidé starší 80 let, hospitalizovaní senioři, senioři v domovech seniorů a domovech se zvláštním režimem a také zaměstnanci těchto zařízení. Ve stejné fázi by měli přijít na řadu praktičtí lékaři, pediatři a zaměstnanci jejich ordinací, příslušníci armády, kteří pomáhají v boji proti covidu-19, a pracovníci integrovaného záchranného systému.

Od 1. února bude centrální rezervační systém přístupný pro širokou veřejnost. Pokud se lidé budou chtít nechat očkovat, vyplní ve formuláři údaje o svém věku, zaměstnání a případném onemocnění, kterým trpí. Na základě toho jim bude přiřazena priorita. Zaměstnání či nemoc, kvůli které by mohli mít přednost, budou muset doložit potvrzením o zaměstnání, případně lékařskou zprávou.

Lidé se budou moci v systému objednat na oba termíny očkování najednou. Datum je možné později změnit. Vakcína firem Pfizer a BioNTech, která je nyní k dispozici, vyžaduje očkování dvěma dávkami s odstupem 21 dnů. Také vakcíny dalších výrobců, které by v příštích měsících mohly dostat registraci, počítají s dvěma dávkami.

Pokud pro zájemce zatím nebude volný termín kvůli velkému množství lidí, kteří budou mít přednost, systém bude žádost evidovat až do té chvíle, kdy bude nějaký termín k dispozici.

Rezervaci může pro své blízké udělat i někdo z příbuzných, praktický lékař nebo je možné se objednat k očkování na informační lince 1221.

Po registraci k očkování dostane člověk potvrzující sms nebo e-mail. Po naočkování dostane také certifikát o provedeném očkování.

Předpokládá se, že očkování lidí z prioritních skupin, kterých je zhruba 600.000, by mělo být hotové nejpozději v březnu. Jen lidí nad 80 let je v Česku asi 441.100.

Na mladé lidi bez jakýchkoliv zdravotních problémů by se s vakcínou proti covidu-19 mohlo dostat na přelomu jara a léta, spíše v létě. Kýžená část populace, kolem pěti milionů lidí, by mohla být proočkována do konce léta.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) očkování