Antigenní testy: Už odhalily tisíce nakažených Čechů, ukazují data!

Covid-19, ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

4. ledna 2021 14:14

Význam antigenních testů v Česku každým dnem roste. I když se smějí používat k vyhodnocování pouze několik týdnů, už pomohly odhalit tisíce nakažených osob. Ukazují to nejnovější data.

Antigenní testy na koronavirus mají v Česku stále větší roli. Do neděle 3. ledna jich v zemi bylo provedeno 830 tisíc a zájem nadále roste. Zatímco v listopadu se na celkovém počtu testů podílely asi ze čtvrtiny, v prosinci to bylo již přes 40 procent.

Vůbec největší zájem o ně byl před vánočními svátky, konkrétně 21. prosince, kdy se jejich prostřednictvím nechalo vyšetřit 46 tisíc osob. Bylo tomu tak, protože řada lidí nechtěla nakazit žádného z příbuzných.

Za prosinec činila pozitiva antigenních testů více než pět procent, odhalily přes 26 700 lidí nakažených koronavirem. Ve více než třetině případů šlo podle dostupných dat o bezpříznakové infekce.

Metoda antigenních testů je levnější a rychlejší, výsledky ale nemusí být podle odborníků vždy tak přesné jako u PCR testu. Pozitivní výsledky u lidí bez příznaků se tak ještě laboratorně potvrzují.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)