Denní nárůst nakažených: Kraje, v nichž je situace nejhorší!

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

4. ledna 2021 8:48

Za neděli přibylo v Česku 6 220 nakažených pacientů. Rizikový index protiepidemického systému PES tak klesl na 85 bodů ze sta, předchozí tři dny byl ale na dosud nejvyšší hodnotě 90 bodů.

V pátém stupni, který je v systému PES označen jako kritický stav s komunitním šířením nákazy, zůstává všech 14 krajů. Nejhorší situace je nyní v Karlovarském kraji, kde je skóre PES na 96 bodech. V Pardubickém je na 90 bodech.

Epidemické skóre v Praze dnes kleslo po třech dnech z 90 na 85 bodů. Hlavní město ale nadále zůstává v pátém, tedy nejvyšším stupni rizika. V neděli přibylo v metropoli 841 potvrzených případů nemoci covid-19.

Důvodem dnešního poklesu indexu o pět bodů je snížení reprodukčního čísla ze sobotních 1,42 na nedělních 1,29. Ostatní tři hodnocené parametry se v mezidenním srovnání naopak zhoršily, jejich bodové ohodnocení přesto zůstalo beze změny.

PES zůstal v Moravskoslezském kraji pátým dnem na hodnotě 89. Je to o čtyři body víc než dnešní republikový průměr, který klesl na hodnotu 85. Horší index než Moravskoslezský kraj vykazují jen kraje Pardubický, který má 90 bodů a Karlovarský s 96 body.

V Libereckém kraji za neděli přibylo 372 nových případů koronaviru. To je třikrát více než před týdnem, kdy jich bylo 122. Index rizika za kraj je druhý den v řadě na 89 bodech.

Česko je stále v nejvyšším, pátém stupni pohotovosti, který mimo jiné znamená komunitní šíření nákazy. Zavřené jsou restaurace a většina obchodů a služeb, lidé se mohou na veřejnosti setkávat maximálně ve dvou, pokud nejde o členy jedné domácnosti, a v noci je zákaz vycházení.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Královéhradecký kraj Pardubický kraj