Aktuální počet nakažených překročil 100 tisíc! Kde je situace nejhorší?

Lékaři a sestry pečují o pacienty s koronavirem

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

30. prosince 2020 16:42

Aktuálně je v Česku nakažených více než 105 tisíc lidí, což je nejvíc od 8. listopadu. Česko je tak v počtu nakažených na obyvatele v EU druhou nejpostiženější zemí po Lucembursku.

Laboratoře v úterý potvrdily nákazu téměř polovině testovaných, podíl pozitivních případů na počtu testů činil rekordních 48,5 procenta. Stoupá zátěž nemocnic, z 5712 hospitalizovaných bylo v úterý 826 ve vážném stavu. Vyplývá to z dat ministerstva zdravotnictví.

Nejvýrazněji se v posledních dnech nemoc šíří na Rychnovsku, kde za uplynulých sedm dní přibylo 683 nakažených v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Přes 600 nakažených má v tomto přepočtu také Hradecko a Opavsko.

Nemocnice v Karlovarském kraji začínají znovu zápolit s přírůstkem počtu pacientů s covidem-19. Někde už docházejí kapacity. Karlovarský kraj proto znovu požádal o pomoc mediky a studenty zdravotnických škol.

V Pardubickém kraji stouplo rizikové skóre PES za den o pět bodů na 80 ze 100. Kraj je tedy znovu v pátém, nejvyšším stupni rizika šíření koronaviru. 

Ve Středočeském kraji přibylo v úterý 2345 nakažených. Je to nejvyšší nárůst za celou dobu pandemie. Rizikové skóre PES vzrostlo z 71 na 80 bodů, kraj se tak přesunul ze čtvrtého do pátého, tedy nejvyššího stupně rizika.

I v Zlínském kraji stouplo skóre v protiepidemickém systému PES z úterní hodnoty 75 na 79 bodů, což znamená pátý, nejvyšší stupeň. Přibylo zde 1045 potvrzených případů koronaviru, což je nejvyšší denní přírůstek od začátku listopadu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)