Psycholog otevřeně: Důchodci to takhle nechtějí! Nejsou ignoranti!

Čeští důchodci do budoucnosti s optimismem nehledí

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. prosince 2020 11:58

Psycholog Jeroným Klimeš tvrdí, že se lidé rozdělili na dvě skupiny. ta první je kvůli opatřením vyloženě naštvaná, ta druhá je plná lidí, kteří se bojí.

Mezi ně patří lidí s obsedantně kompulzivní poruchou, kteří si ještě před covidem neustále umývali ruce. "Oni se úplně stáhli z veřejného života, prakticky je nevidíme, přestali existovat. Jsou ukrytí ve svých bytech a domech, a než zas vyjdou ven, bude to trvat hodně dlouho," řekl Rozhlasu.

Nepopírá, že lidí mají strach i o seniory. Umírající se ale v dnešní době často rozhodují, jestli chtějí odejít doma, nebo v nemocnici. Následně ukázal, jak to funguje dnes: "Když umřela, tak ji v té době dcera dva měsíce neviděla. Proč? Aby nechytla koronavirus a nezemřela o týden dřív?" popsal.

"Senioři většinou nejsou totální ignoranti. Sami se mohou rozhodnout, jestli chtějí umřít dnes, anebo za čtvrt roku, ale sami a zavření," dodal odborník s tím, že se ve prospěch starých lidí dělají opatření, o která prý často vůbec nestojí. "Sami se přece mohou rozhodnout, jestli chtějí umřít dnes. Anebo za čtvrt roku, ale sami a zavření," míní.

"Měli bychom je nechat, jestli chtějí být s vnoučaty a riskovat třeba i smrt, nebo být osamoceni. Přitom my, synové a dcery, máme pořád tendenci dělat tato rozhodnutí za ně. Ale myslím, že jsou už dost velcí a taky pořád svéprávní, aby se dokázali rozhodnout," dodal.

Témata: důchodci Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)