Rozvolňování opatření: Kdy jej můžeme čekat?

Češi se nechávají testovat na covid-19

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

16. listopadu 2020 12:36

Epidemie covidu-19 v Česku v posledním týdnu zbrzďuje, nicméně počty nově diagnostikovaných jsou stále vysoké. Rozvolňování opatření proto zatím není na pořadu dne.

Počínaje dnešním dnem se Česko začne řídit protiepidemickým systémem PES, který potřebu opatření váže na pět stupňů rizika. Číslo od nuly do sta se bude vypočítávat denně.

Postupovat by se podle něj mělo do konce roku. Pro přechod do vyššího stupně rizika a zpřísnění opatření bude třeba číslo vyšší úrovně po dobu tří dnů, pro pokles do nižšího pak týden. Vyhodnocení situace a nastavení opatření budou vždy provádět experti.

Z tabulky vyplývá, že například roušky uvnitř i venku budou povinné od druhého stupně rizika. V prvním, nejnižším stupni budou uvnitř a ve veřejné dopravě. K nařízení týkajícímu se nošení roušek se dnes vyjádřil i Městský soud v Praze. 

Opatření, které je zavedlo i venku v obcích, pokud je člověk blíže než dva metry k jinému, zavedené 21. října ministerstvo podle soudu nedostatečně zdůvodnilo. Termín pro úpravu dal soud ministerstvu do 21. listopadu.

Vycházení v noci se má omezovat u dvou nejvyšších stupňů rizika. Ve čtvrtém stupni by měli lidé pobývat doma mezi 23:00 a 05:00, v nejvyšším pásmu se pak má omezení vztahovat na dobu od 21:00 do 05:00, jak je to v Česku zavedeno od 28. října.

V maloobchodě bude platit omezení počtu lidí na 15 metrů čtverečních. Ve třetím a čtvrtém stupni rizika budou moci být otevřeny jen vybrané obchody a výdejny zboží. Zda se obchody otevřou poslední den v listopadu, nebo až v prosinci, bude záviset na tom, jak bude každý dodržovat opatření.

Stravovací zařízení by měla dál fungovat v omezeném režimu. V nejnižším stupni rizika bude provoz zakázán mezi půlnocí a 06:00. Ve čtvrtém a pátém stupni bude prodej možný jen přes výdejní okna.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)