Špatně vidíte? Vědci řekli, co byste při epidemii covidu rozhodně neměli dělat!

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

12. listopadu 2020 15:27

Experti doporučují nechat kontaktní čočky doma a vyrazit ven v brýlích, protože nošení brýlí vás může ochránit před onemocněním covid-19. Brýle vám znemožní se dotýkat tváře a podle American Academy of Ophthalmology je to klíčový způsob, jak zamezit šíření viru SARS-CoV-2.

Uživatelé kontaktních čoček se průměrně dotýkají svých očí dvakrát denně kvůli aplikaci kontaktních čoček nebo jejich vyjmutí a díky tomu se dotýkají i více svého obličeje, říká Thomas Steinemann, mluvčí American Academy of Ophthalmology. „Někteří lidé nedbají na hygienu a třeba si zapomenou umýt ruce,“ řekl Steinemann a dodal, že větší pravděpodobnost infikování virem SARS-CoV-2 je ústy nebo nosem, ale brýle mohou poskytnout o něco lepší ochranu před částicemi viru ve vzduchu.

Zprávy o příznacích onemocnění covid-19 uvádějí, že až 3 % lidí měla také zánět spojivek. Vzhledem k pandemii covid-19 American Academy of Ophthalmology považuje za nezbytné, aby všichni oftalmologové okamžitě přestali poskytovat jinou péči než urgentní. „Toto je existenční krize. My jako lékaři na ni musíme reagovat a podporovat naše kolegy. Buďte v bezpečí,“ prohlásila American Academy of Ophthalmology. Nově publikovaná studie ale nepotvrdila, že by virus SARS-CoV-2 mohl být vylučován slzami, žádný z účastníků studie ani neměl zánět spojivek, uvádí CNN.

Podle Steinemanna není důvod k panice, pokud máte červené oko. SARS-CoV-2 je jedním z mnoha virů, které napadají naše oči a způsobují zánět spojivek. „Existuje spousta organismů, které snadno napadnou spojivku anebo se můžou přichytit na kontaktní čočky“, řekl Steinemann.

Červené oči mohou být znakem alergie, ale pokud začervenání očí doprovází i kašel a horečka, může to být příznak onemocnění covid-19. Podle Steinemanna není vhodná doba na podráždění rohovky díky kontaktním čočkám, ale pokud se jich nechcete vzdát, Steinemann radí pokaždé si umýt ruce, nedotýkat se tváře, a hlavně si své kontaktní čočky dezinfikovat.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé