Prodělali jste covid bez příznaků? Vědci nemají dobré zprávy!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz, ČTK

29. října 2020 12:44

Lidé, kteří prodělali nemoc covid-19 bez příznaků, zřejmě rychleji ztrácí protilátky proti tomuto virovému onemocnění. Uvádí to agentura AFP s odkazem na studii výskytu protilátek v Anglii.

"Výsledky napovídají, že osoby, které prodělaly nemoc bez příznaků spojených s covidem-19, jsou náchylné k rychlejší ztrátě protilátek, než osoby, které příznaky měly," uvádí studie, kterou zpracovala londýnská univerzita Imperial College.

Studie sledovala výskyt protilátek na náhodném vzorku 365.000 osob žijících v Anglii. Ty se v období mezi 20. červnem a 28. září podrobily testu, který dokáže určit přítomnost protilátek v krvi.

Výzkum ukázal, že za letní měsíce klesl o pětinu počet lidí, u kterých byla zaznamenána přítomnost protilátek. Na začátku testovacího období to bylo šest procent vzorku, v září pak 4,4 procenta. Větší pokles přítomnosti protilátek zaznamenala studie mezi seniory, naopak mezi populací ve věku 14 až 29 let byl pokles nejnižší.

Nižší výskyt protilátek studie uvádí téměř u všech skupin obyvatelstva. Jedinou výjimku tvoří lékařský personál. "To by mohlo napovídat, že se tato skupina vystavovala viru opakovaně nebo že počáteční vystavení bylo vyšší," dodávají autoři studie.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)