Jezdíte autobusem? Vědci popsali, jak lehce v něm můžete chytit covid!

Autobus, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

6. října 2020 15:13

Když 19. ledna nastoupilo do autobusu v čínském městě Ning-po 67 buddhistických pasažérů a řidič, pravděpodobně byla jedna osoba nakažená. Nikdo nevěděl ani nepředpokládal, že ten den onemocní, nikdo z nich tedy neměl ochranu obličeje. O několik dní později se nákaza potvrdila u 24 pacientů.

Nová studie zveřejněna tento týden v JAMA Internal Medicine ukazuje, jak se na počátku pandemie nemoc šířila. I jeden nakažený stačil k tomu, aby infikoval na hodinu a půl dlouhé cestě třetinu autobusu.

Jde o další důkaz, že pobyt uvnitř špatně větraných prostor za přítomnosti osoby s koronavire může být bez ochrany obličeje rizikový, a to i v "bezpečné" vzdálenosti 6 dvou metrů od zdánlivě zdravých lidí.

"Ani pravidlo dvou metrů vás neochrání před SARS-CoV-2," uvedl podle serveru Science Alert Scott Weisenberg, ředitel oddělení cestovní medicíny na NYU Langone.

Infikovaná osoba, která v osudný den nastoupila do autobusu, nevykazovala příznaky. Byla pouze dvě noci předtím na večeři se čtyřmi lidmi, kteří nedávno přicestovali z provincie Chu-pej, kde se virus rychle šířil.

Jen několik hodin po jízdě autobusem se u superpřenašeče objevily znepokojující příznaky, kašel, zimnice a bolesti. Podle serveru je za kritickou považována právě doba těsně před tím, než se člověku začne dělat nevolno. V tu chvíli jsou totiž lidé nejvíce nakažliví.

O několik dní později měl jedinec, spolu s celou rodinou, pozitivní test na přítomnost viru. Mnoho dalších v autobuse také. V doprovodném autobusu, kde jelo dalších 60 lidí, neonemocněl nikdo.

Jde tak o téměř dokonalý experiment, který ukázal, jak se virus šíří, pravděpodobně pomocí systému recirkulace vzduchu v autobuse, který vyfukoval virus z infikované osoby na ostatní po dobu téměř 100 minut.

Renyi Zhang, profesor atmosférických věd a chemie v Texas A&M, studuje dopad aerosolů na lidské zdraví. Tvrdí, že přenos vzduchem nelze podceňovat. "Samotné sociální distancování nefunguje," uvedl.

Zajímavé je sledovat, kdo z cestujících se nakazil. Na podrobný obrázek se můžete podívat ZDE. Jak je vidět, osoba sedící hned vedle nakaženého jedince sama nakažená nebyla. Podobně i lidé sedící u oken.

Naopak ale byli nakažení lidé sedící téměř na druhé straně autobusu, ačkoliv s infikovaným jedincem přímo do styku nepřišli. Podle vědců by ale nákres vypadal jinak, pokud by cestující měli nasazené masky.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Autobusy