Kolik nakažených koronavirem zemřelo: Dozvíme se to někdy?

Covid-19, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

12. července 2020 19:45

Především v zemích, kde měla pandemie koronaviru dramatický průběh, mohou být statistiky o nakažených a mrtvých hodně nepřesné. Dozvíme se alespoň někdy v budoucnu, kolik lidí s covidem-19 opravdu zemřelo?

V dlouhodobém horizontu se podle analytičky Carmen Aguilar Garciaové neočekává, že míra úmrtnosti na covid-19 bude skutečně známá. Informuje o tom server televize Sky News. Podle ní může trvat mnoho let, než vědci budou mít šanci zjistit, kolik lidí skutečně na covid-19 zemřelo.

Podle expertky je dobré se zaměřit na nadměrnou úmrtnost za určité období. Pokud je počet vyšší nad normou určité země, může to znamenat, že lidé zemřeli právě na následky onemocnění covid-19.

Analytička vysvětluje, že nejlepší způsob, jak zjistit, jak si stojí jednotlivé země nyní, je podívat se na čísla posledních dvou týdnů, ale připustila, že u zemí, kde se náhle zvýší testování, pravděpodobně dojde k rapidnímu růstu.

Během soboty přibylo v Česku 53 nových případů koronaviru. Celkem hygienici od vypuknutí nemoci covid-19 v zemi potvrdili přes 13 tisíc nakažených. Vyléčilo se 8227 z nich, počet obětí zůstává na číslu 352.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) nemoci statistika