Zjistíte, že jste mrtví, když zemřete? Lékaři odpověděli na velmi ožehavou otázku!

Lékaři

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

10. července 2020 11:41

Smrt sama o sobě je pro mnohé velmi děsivá věc. Teď se ale zdá, že je ještě strašidelnější, než jsme si dokázali představit. Lékaři a vědci totiž tvrdí, že si lidé v některých případech uvědomují, že jsou mrtví, protože jejich vědomí funguje i poté, co tělo přestane vykazovat známky života.

Podle vědců teoreticky můžeme dokonce slyšet, jak lékař konstatuje, že naše tělo zemřelo, zdůrazňuje deník The Independent. Vyplývá to ze studie doktora Sama Parniana, ředitele výzkumu kritické péče a resuscitace na NYU Langone School of Medicine v New Yorku.

On a jeho tým zkoumali jedince, kteří utrpěli srdeční záchvat - technicky sice zemřeli, ale později byli oživeni. Jde o největší studii svého druhu, jaká byla kdy provedena.

Někteří jedinci uvedli, že si plně uvědomovali rozhovory i to, co se kolem nich děje - a to i poté, co byli prohlášení za mrtvé. Tato prohlášení pak vědci ověřovali u lékařů a ošetřovatelů, kteří byli v té době přítomni u jejich lůžek.

Důležité je zmínit, že smrt je definována jako okamžik, kdy srdce přestane bít a tok krve do mozku je odříznut. Jakmile se to stane, krev přestane cirkulovat, což znamená, že mozková funkce se téměř okamžitě zastaví.

Témata: Lidé smrt Vědci lékaři