Druhá vlna koronaviru a další omezení? Nezbavíme se jich nikdy, tvrdí expert!

Covid-19, koronavirus SARS-CoV-2, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

8. června 2020 10:53

Češi mohou po několika týdnech venku odložit roušky a cestovat do zahraničí. Epidemiolog Rastislav Maďar, který je členem pracovní skupiny pro rozvolňování při ministerstvu zdravotnictví, se ale obává, že ochrany obličeje se definitivně nezbavíme nikdy. Ať už při možné druhé vlně, nebo kvůli dalším onemocněním.

"Máme obavy z poslední a největší vlny uvolnění karanténních opatření, což teprve musíme vyhodnotit. Znepokojuje nás také tlak na uvolnění mezinárodního obchodu a cestování, včetně turismu. Spolu s tím může dojít ke zhoršení situace, jednak prostřednictvím našich lidí, kteří se začnou vracet z ciziny, jednak prostřednictvím zahraničních pracovníků i jiných návštěvníků," řekl pro server Aktuálně.

To, že epidemie je na vzestupu například v Rusku nebo v Brazílii, podle něj může nebezpečnou situaci protahovat. V Africe je koronavirus ve všech státech a nikdo neví, jak dlouho tam bude a co způsobí. Upozornil také, že může docházet k neustálé cirkulaci viru, což ovlivní celou Evropu a budeme muset zůstat na pozoru řadu dalších let.

"Na podzim stále bude platit, že pokud někdo bude mít příznaky respiračního onemocnění, musí zůstat doma, vyčkat na test a do té doby být v izolaci. Když v té době propukne vlna běžných nákaz dýchacích cest a kašel i horečka postihnou velkou část populace, ať už to bude koronavirus nebo ne, spousta lidí přestane chodit do práce, děti budou odcházet z vyučování, mnoho představení a sportovních zápasů se zruší. Všichni budou řešit, zda je koronavirus postihl, s kým se potkali a tak. Nepochybně to vyvolá i opětovné zpřísnění epidemiologických opatření," obává se.

Podle něj až za rok uvidíme, zda je skutečně důvod k optimismu. A i kdyby mezinárodní cestování v létě situaci nezhoršilo, je pravděpodobné, že výkyvy k horšímu a druhá vlna nákazy přijdou na podzim, kdy budou kolovat i jiné virové nákazy.

Vyhráno tak podle epidemiologa nemáme a nelze prý tvrdit, že nás nový koronavirus už neohrožuje. Některých opatření se ale podle něj možná nezbavíme nikdy.

"Stejně jako tomu je už dávno v Asii, budou nás roušky asi provázet napořád. Zejména v sezoně respiračních nákaz. Když se obecně zhorší epidemiologická situace, tím nemyslím jen koronavirus, ale když přibude běžného kašlání a horeček, lidé se k nim sami budou intuitivně vracet. Jak ti zdraví, tak nemocní. Pokud nemocný člověk bude muset jít do obchodu či do lékárny, měl by si ji nasadit určitě. Nejde ale jen o roušky. Už vůbec by nemělo docházet k tomu, že člověk s příznaky nákazy, a to jakékoliv, nastoupí do městské hromadné dopravy a odjede do práce a tím ohrozí všechny kolem sebe," uvedl.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři