Vyhněte se neočkovaným a nemocným, radí vědci. Kde na ně narazíte nejčastěji?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

2. června 2020 15:09

Nakazit se novým koronavirem můžete prakticky kdekoliv. Vědci ale upozornili, že existují místa, kterým je doopravdy lepší se vyhnout. Dochází v nichž totiž k tzv. „super-rozptylu“.

Výpočty se provádějí pomocí indexu nakažlivosti, který v epidemiologii vyjadřuje předpokládaný počet osob, které jedinec nakazí, pokud populace nemá vytvořenou imunitu. Označuje se R0. Podle WHO se R0 v případě koronaviru pohybuje mezi 2 a 2,5. Studie z roku 2011 navíc ukazuje, že pouhých 20 % lidí nakazilo během různých epidemií dalších 80 %.

Odbornice na infekční choroby Elizabeth McGrawová uvádí příklad spalniček, které se nekontrolovatelně šířily v posledních dvou desetiletích v USA díky těmto jedincům. „Nemocní a neočkovaní jedinci navštěvovali přeplněná místa jako školy, nemocnice, letadla a parky, kde infikovali mnoho lidí,“ uvedla McGrawová.

Protože se virus SARS-CoV-2 šíří kapénkami, je riziko přenosu v uzavřených prostorách větší, jak dokládají různé studie. Podle předběžného výzkumu v Japonsku je v uzavřeném prostoru až 18,7krát větší riziko přenosu než venku. Podle neurochirurga Ericha Anderera z New Yorku je důležité pobývat převážně venku, stýkat se s menším počtem lidí a vyhýbat se nemocným.

Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) v USA zveřejnilo zprávu, která ukazovala na „super-roztyl“ ve sboru ve Washingtonu. Při zkoušce, která trvala téměř dvě hodiny, od sebe seděli zpěváci ve vzdálenosti zhruba 20 centimetrů a občerstvovali se. Později se ukázalo, že jeden sborista měl onemocnění covid-19 a nakazil 53 svých kolegů, z nichž tři museli být hospitalizováni a dva dokonce zemřeli.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci