Covid-19 je jako chřipka, tvrdí někteří lidé! Tyhle důkazy svědčí o něčem jiném!

Ilustrační fotografie

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

3. května 2020 13:30

Vzhledem k podobnosti některých příznaků se hned od začátku globální pandemie začalo objevovat srovnání nemoci covid-19 s obyčejnou chřipkou. Už máme ale dostatek důkazů na to, abychom řekli, že nové onemocnění je výrazně nebezpečnější.

K oblíbeným argumentům lidí, kteří nesouhlasí se současnými opatřeními, patří tvrzení, že chřipka zabije více lidí než nový koronavirus SARS-CoV-2. Jen v USA ale za čtyři měsíce zemřelo 62 tisíc nakažených, více než uváděl nejhorší odhad počtu obětí chřipky za období od loňského října.

Americká čísla ukazují, že koronavirová nákaza je mnohem smrtelnější. V poslední chřipkové sezóně na tuto nemoc zemřelo denně 331 Američanů. S covid-19 umírá každý den v průměru 739 lidí, tedy více než dvakrát tolik. 

Úmrtnost na jednu z nemocí je navíc již v tuto chvíli možné výrazně snížit očkováním. Podle expertů by chřipce mohlo podlehnout mnohem méně lidí, kdyby se nechali očkovat. V USA se to týká zhruba poloviny populace. Vakcína na koronavirus je zatím ve vývoji.

Zatímco chřipkou se od jednoho nakaženého nakazí dalších 1,28 lidí, koronavirus je mnohem nakažlivější. Nemocný člověk může klidně nakazit i tři další osoby. Navíc není jasné, jestli v létě nový virus „zmizí“.

CNN také srovnala průběh obou nemocí. Člověk nakažený chřipkou se začíná cítit špatně po jednom, nejpozději pak po čtyřech dnech. Příznaky se projeví během dvou dní od nákazy. U koronaviru je to podle současných poznatků jinak.

Inkubační doba je od tří do 14 dnů, symptomy se objeví po čtyřech až pěti dnech od prvního setkání s virem. „Víme, že osoba s covid-19 může být nakažlivá až 72 hodin před prvními projevy příznaků,“ uvádí lékařská fakulta Harvardské univerzity. Dle některých výzkumů jsou nemocní právě v tomto kritickém období nejnakažlivější.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) chřipka nemoci