Důchodci v ohrožení? Chtějí k nim pustit děti! Nakazit se ale mohou i jinak!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

1. května 2020 15:01

Důchodci jsou v době koronavirové epidemie mimořádné ohroženou skupinou, navíc mají často přidružené zdravotní problémy. Proto lidé kroutí hlavou, když slyší, že k nim v jedné zemi chtějí začít pouštět děti. Nakazit se ale podle zpráv z Číny mohou i jinak.

V řadě zemí je doporučováno, aby se děti vyhýbaly prarodičům i ostatním důchodcům kvůli hrozbě nákazy novým koronavirem. Ve Švýcarsku ale s odvoláním na zjištění vědců mění názor. Daniel Koch, který má v zemi na starosti komunikaci související s pandemií covid-19, informoval že děti do 10 let nejsou přenašeči viru SARS-CoV-2 a mohou bez rizika obejmout své prarodiče.

„Malé děti nejsou infikovány a virus nepřenášejí,“ řekl Koch na tiskové konferenci a uvedl, že dřívější doporučení o udržení vzdálenosti mezi dětmi a jejich prarodiči bylo vydáno v době, kdy si vědci nebyli jistí, jak se virus SARS-CoV-2 přenáší.

Podle Kocha jde především o děti do 10 let, které mohou krátkodobě navštívit své prarodiče. Naopak největší hrozbou jsou pro seniory rodiče vnoučat. Prohlášení mluvčí učinil na základě konzultace s odborníky na univerzitách v Curychu, Bernu a Ženevě.

Německý virolog Christian Drosten ale tento názor nesdílí. Lidé by podle něj měli být stále opatrní, protože neexistují přesvědčivé údaje o tom, že děti nejsou přenašeči viru SARS-CoV-2.

Zjištění z čínského Wu-chanu zase zvyšuje obavy, že nový koronavirus SARS-CoV-2 se může šířit i vzduchem. Studie publikována v časopise Nature uvádí, že ve dvou různých nemocnicích ve Wu-chanu byly nalezeny stopy koronaviru ve vzduchu. V dobře větraných místnostech byla hladina viru minimální, ale hodnoty nalezené na toaletě byli vyšší, než vědci předpokládali.

Ačkoliv vědci tvrdí, že množství nalezeného viru není infekční, zjištění podporuje teorii o potenciálním přenosu viru SARS-CoV-2 prostřednictvím aerosolů ve vzduchu. „Naše výsledky jasně ukazují, že větrání místnosti  a správná dezinfekce může účinně omezit koncentraci viru v aerosolech,“ uvedli vědci ve své zprávě.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) důchodci děti Čína