Mohou vás roušky udusit? Lékaři varují před skrytým nebezpečím!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. dubna 2020 14:55

Po celém Česku nadále platí povinnost nosit roušky či jinou pokrývku obličeje jako ochranu před šířením koronaviru. Slovenští experti ale upozornili, že roušky mohou jistou skupinu lidí ohrozit na životě a dokonce i udusit.

Malým dětem není vhodné k ochraně před novým typem koronaviru dávat na obličej roušky, upozorňují lékaři. "Velmi často se na nás obracejí maminky, které by rady věděly, jak nasadit roušku novorozenci. Pozor, roušku novorozenec nemůže nosit," uvádí Národní ústav dětských nemocí (NÚDCH) na sociální síti.

Odborníci vysvětlují, že novorozenec do jednoho měsíce nedokáže dýchat ústy, proto by mu rouška mohla bránit ve volném dýchání. Při nedostatku kyslíku by mu začaly modrat rty a kdyby měl roušku, této změny by si rodiče nemuseli všimnout. "Novorozenec také častěji ublinkává. Pokud by měl roušku, neviděli byste to a mohl by se zadusit," varuje NÚDCH.

Nejlepší prevence je u miminek podle lékařů kojení a izolace, proto je třeba se s nimi vyhýbat lidem, nemocnicím i veřejným prostranstvím. "Pokud ale musíte jít s miminkem do uzavřených prostor, tak přes stříšku kočárku přehoďte například bavlněnou plenku," radí lékaři.

Česko je jedna ze zemí, kde je nošení roušek povinné, a z úst některých zdejších odborníků zaznívá směrem k tomuto kroku spíše chvála. Navzdory tomu, že ani některé nejhůře zasažené země k nařízení této ochrany nepřistoupily.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři Zdravotnické roušky