Nové příznaky koronaviru: Nesundávejte si brýle a nenoste čočky, varují lékaři!

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. dubna 2020 16:52

Lékaři téměř každý den odhalují nová tajemství koronaviru SARS-CoV-2. Nově zjistili, že se nemoc covid-19 může projevit i nepříjemnými problémy v oblasti očí.

Koronavirus může podle lékařů způsobit tzv. konjunktivitidu, tedy zánět spojivek, a dokáže se pravděpodobně přenášet i kontaktem aerosolu se spojivkou. Lidé by se proto měli důsledně chránit.

"Noste brýle, není důležité zda sluneční nebo dioptrické, nové nebo staré. Základním pravidlem je vybrat si ty, které pokrývají největší část očnice," radí pro magazín Nový čas oční lékař Martin Lichvár. 

Pokud se člověk chrání slunečními brýlemi, neměl by si je sundávat ani v interiéru, tedy například při návštěvě obchodu či ve výtahu. "Ačkoli to může být zpočátku neobvyklé, ochrana je na prvním místě," tvrdí odborník.

Brýlí by se člověk během nošení neměl dotýkat a pravidelně je má dezinfikovat. "Po příchodu z exteriéru si je nezapomeňte přetřít hadříkem s dezinfekčním gelem nebo alkoholem," říká oční lékař.

Momentálně se doporučuje nošení brýlí před nošením kontaktních čoček. "Pokud se někdo přece jen rozhodne pro kontaktní čočky, měl by používat jednodenní a dodržovat přísnou hygienu rukou při jejich nasazování," dodává Lichvár.

Nadále však platí, že k hlavním příznakům tohoto onemocnění patří zvýšená teplota, kašel, dušnost, bolest hlavy a únava a bolest hlavy. Ne však každý s těmito příznaky je nakažen koronavirem. V takovýchto případech je nutné racionálně zvážit, zda jste mohli přijít s nákazou do kontaktu.

Na druhou stranu existují i příznaky, které by si mnoho z nás s koronavirem automaticky nespojilo. Nová studie publikovaná v Americkém gastroenterologickém žurnálu naznačuje, že u nakažených se mohou objevit problémy s trávením, jako například průjem či bolesti břicha.

Britská asociace otorinolaryngologů, která zastupuje ušní, oční a krční lékaře, pro změnu doporučila těm, kteří ztratí chuť nebo čich, aby se okamžitě izolovali. I to je jeden z příznaků nákazy, stejně jako záněty očních spojivek.

Čich může ovlivnit zánět sliznice, který viry vyvolávají, může omezit přístup vdechovaného vzduchu do oblasti stropu nosní dutiny, kde je umístěný specializovaný čichový epitel, a narušit detekci vůní.

Ztráta čichu se vyskytuje často u pozitivně testovaných pacientů, kteří neměli žádné jiné symptomy. Pokud se ztráta čichu objeví náhle, řádově ve dnech, a není spojena s jinými zřejmými onemocněními nosu či vedlejších dutin nosních, jedná se v současnosti o vysoké riziko koronavirové infekce.

Výzkumníci ze Španělska nově věří, že objevili další zvláštní příznak nemoci covid-19 - kožní léze na nohou. Lékaři pozorovali kožní léze, které přirovnali k projevu planých neštovic, především u dětí a teenagerů, ale také u některých dospělých, a to nejen ve Španělsku, ale také ve Francii a Itálii.

U nakažených dětí se ale vyskytují mírnější příznaky, než u dospělých. Čínská studie ukázala, že příznaky jako horečky, kašel, bolesti v krku, rýmu, bolesti těla a kýchání, vykazuje jen mírně nadpoloviční většina dětí. Přibližně třetina pak projevovala známky pneumonie, s vyšší horečkou, kašlem a sípáním, ale bez dušnosti a dýchacích obtíží, které byly pozorovány u vážnějších případů dospělých a starších lidí.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři