Co udělá koronavirus v létě? Vědci řekli, kdy přijde DRUHÁ VLNA covid-19!

Koronavirus SARS-CoV-2

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. dubna 2020 14:41

Nový typ koronaviru má podle vědců v oblibě chladnější počasí, při němž se lépe šíří. Je proto možné, že se s příchodem tepla pandemie zpomalí. Podle odborníků ale pravděpodobně jen dočasně.

Na základě dosavadních poznatků se zdá, že se virus v teplejším podnebí šíří hůře. Nejlepší podmínky pro jeho přenos mezi lidmi jsou při nízké vlhkosti vzduchu a mezi 5 až 11 stupni Celsia, tvrdí studie odborníků z univerzity v Pekingu.

Vědci tvrdí, že virus se může šířit i během léta, jeho přenos ale značně snižuje vysoká teplota a vysoká vlhkost vzduchu.

Lidé také v zimních měsících tráví více času spolu v uzavřených místnostech. Tím pádem mají slabší imunitní systém, částečně kvůli nedostatku vitamínu D, který získáváme ze slunečního záření.

Podle vědců můžeme očekávat mírný pokles v nakažlivosti viru s příchodem teplejšího počasí. To ale šíření viru neovlivní natolik, aby to pandemii zpomalilo.

Před přílišným optimismem varují i studie vědeckého týmu z univerzit ve švýcarském Basileji a švédské Solně. "Začátek jara a léta může vyvolat dojem, že se virus podařilo úspěšně zastavit. Počet nakažených pak ale může vzrůst zase v zimě 2020/2021," uvádějí tamní odborníci.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci