Covid-19 zmátl vědce! Nové příznaky koronaviru chybí, nikdo neví proč!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

22. dubna 2020 14:59

Vědci se snaží rozluštit, proč koronavirus více ohrožuje muže než ženy. Pravděpodobně nejslibnější teorie vychází z předpokladu, že se muži a ženy geneticky odlišují. Teorie, která by měla své opodstatnění a důkazy jí nasvědčují, ale má jednu vadu. Vědcům totiž chybí některé příznaky, které by v takovém případě měla nemoc vykazovat.

 Ženy žijí v průměru o šest let déle než muži, takže ve zranitelné části populace je více starších žen než mužů. I přesto umírají méně. Proč? Jsou za tím geny, hormony, imunitní systém, nebo chování, díky němuž jsou muži náchylnější k nemoci? 

Důvodem, proč nemoc covid-19 ohrožuje více muže než ženy, je možná to, že koronavirus proniká do varlat, která jsou chráněna před imunitním systémem. S touto hypotézou přišli vědci z USA a Indie, kteří zkoumali rozdíly v době zotavení několika desítek infikovaných pacientů v indické Bombaji.

Výzkumný tým zjistil, že mužům trvá v průměru o dva dny déle, než se jejich tělo viru SARS-CoV-2 dokáže zbavit. Virus k napadení buňky využívá jako receptor enzym angiotensin konvertázu (ACE2), který se hojně vyskytuje v plicích, trávicím traktu a v srdci a právě tyto tkáně jsou vůči napadení koronavirem nejzranitelnější. U mužů však existuje pro virus ještě jedno místo, kde se ACE2 nachází, a to jsou varlata.

Muži a ženy se liší chromozomy a geny, které jsou v nich uloženy. Ženy mají dvě kopie chromozomu střední velikosti (nazývané X). Muži mají pouze jeden chromozom X a malý chromozom Y, který obsahuje několik genů.

Jeden z těchto genů, nazývaný SRY, nařídí embryu, aby se stalo samcem, tím, že zahájí vývoj varlat. Varlata vytvářejí mužské hormony a hormony způsobují, že se dítě vyvíjí jako chlapec. V nepřítomnosti tohoto genu se vytvoří vaječník a vytvoří ženské hormony.

Chromozom Y neobsahuje téměř žádné geny jiné než právě SRY, což je pro tělo problém. Mužské hormony a hladiny testosteronu vzniklé díky těmto genům se totiž podílejí na mnoha onemocněních, zejména těch srdečních, a mohou ovlivnit celkovou délku života.

Rizikové chování ale není jediným faktorem, který má na vyšší úmrtnosti mužů vliv. Přítomnost dvou chromozomů X u žen funguje jako záložní systém, pokud dojde k mutaci genu na jednom z chromozomů. 

Muži ale druhý chromozom X nemají, více proto trpí i takovými chorobami, jako je například horší srážlivost krve. Ženy mají zkrátka nejen dvojnásobnou dávku genů v chromozomech X, ale mohou také čerpat výhody dvou různých verzí každého genu. 

To vysvětluje, proč jsou muži náchylnější k mnoha virům a koronavirům, včetně nachlazení nebo nemocí SARS a MERS. Na chromozomu X totiž existuje nejméně 60 genů imunitní odpovědi a zdá se, že vyšší dávka a dvě různé verze těchto genů poskytují ženám širší spektrum obranyschopnosti než mužům.

Zkrátka a dobře - nechvalně proslulá "mužská rýmička" opravdu existuje, a to, co způsobuje, že muži jsou náchylnější k těmto onemocněním, má za následek i to, že jsou náchylnější k novému typu koronaviru a nemoci covid-19.

Hypotéza týkající se dlouhého přežívání koronaviru ve varlatech podle některých odborníků ale bez dalšího zkoumání neobstojí. "Protein ACE2 sice pomáhá viru dostat se do buňky, tomuto procesu napomáhají ale i jiné proteiny," uvedl britský endokrinolog Rod Mitchell z univerzity v Edinburghu.

"Kdyby hypotéza byla pravdivá, tak bychom museli pozorovat klinické příznaky jako například zánět varlat, což se ale dosud ve větší míře neděje," komentoval studii jeho kolega Paolo Madeddu z univerzity v Bristolu.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci