Roušky v Česku: Má ještě jejich prodej a koupě smysl?

Lidé v rouškách, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. dubna 2020 14:52

Česko se v posledních týdnech učí žít s rouškami. Tato zdravotnická pomůcka je pro většinu lidí u nás něčím novým, ačkoliv existují země, kde je jejich nošení na denní bázi. Podobně jako například v Japonsku se i zde stává z roušek módní trend, má ale jejich shánění a šití s ubývajícími opatřeními ještě smysl?

V tuto chvíli rozhodně. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) se sice domnívá, že roušky by si Češi mohli sundat už v červnu, avšak rozhodně ne všude.

Ačkoliv zatím přesný plán neexistuje, roušky se podle ministra budou v některých případech a situacích muset nosit nadále. V jakých neupřesnil, rozhodně ale budou mít ještě několik měsíců výhodu v místech s větší koncentrací lidí.

Samotné roušky ale stoprocentní účinnost nezajišťují. Nejspolehlivěji chrání proti koronaviru nanovlákna nebo respirátory s ochranným faktorem FFP3. Ty ale nyní do obchodu nesmí.

Ti šťastnější si tedy musí vystačit s respirátory třídy FFP 2 nebo FFP1. Nejvíce ohroženi jsou lidé s rouškami, které chrání méně než nejslabší respirátor. A prakticky pouze okolí, nikoliv toho, kdo roušku nosí. Stoprocentní ochrana ale zajištěna není.

Mnoho lidí se proto rozhodlo si roušku ušit doma, z materiálů, které mají k dispozici. Využívají pro to, stará trika, šály, bavlnu nebo filtr do vysavačů, který je spolu s bavlnou zřejmě nejúčinnější. 

Lze také využít některou z veřejných platforem, kde lidé shánějí či prodávají roušky. Pod platformou Spojujeme Česko, kterou zaštiťuje ministerstvo průmyslu a obchodu, lze najít nabídky roušek například na webech damerousky.cz nebo pomahame2020.cz.

Zde lze shánět roušky podle lokality za příznivou cenu nenadsazenou často podvodnými prodejci. Další možností je obrátit se na aukční servery, kde lze kromě předražených respirátorů a roušek zakoupit toto zboží při troše hledání i za velmi příznivé ceny.

Šití roušek se ale stalo natolik rozšířeným, že dnes již není problém sehnat nabídky na prodej na každém rohu. Lidem je také poskytuje řada městských úřadů.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Zdravotnické roušky