Koronavirus a počasí: Příští týden přijde teplo, omezí se šíření viru?

Češi bojují proti koronaviru rouškami a respirátory

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. dubna 2020 14:23

Teploty příští týden překročí dvacetistupňovou hranici. Už dříve se přitom objevovaly názory, že COVID-19 by mohla být sezónní nemoc a šíření koronaviru by mohlo zastavit právě teplo. Znamená to, že začne počet nově nakažených vlivem počasí klesat?

Koronavirus je často nesprávně přirovnáván k chřipce. Příznaky sice mají obě choroby podobné, v zásadě tím ale veškerá spojitost končí. Lékaři tudíž nepředpokládají, že by Covid-19 byla sezónní nemoc, která zmizí s příchodem léta.

Podle magazínu Health Line si vědci zatím nejsou jisti, jestli bude koronavirus jen sezónní záležitostí, nebo s námi zůstane bez ohledu na počasí. Viry se mohou chovat různě na různých polokoulích, a Covid-19 se objevil při nízkých teplotách. Jak bude reagovat na letní měsíce ale nikdo neví. 

"Teplejší počasí by mohlo hrát roli při snižování přenosu viru," domnívá se Greg Gray, epidemiolog a expert na infekční nemoci na Dukeově univerzitě v Severní Karolíně. "Během teplejšího počasí se lidé méně často scházejí uvnitř uzavřených budov. Budovy mají často větší cirkulaci vzduchu, a v létě se zvyšuje hodnota UV záření ze slunečního svitu, což vše může pomoci snížit přenos viru," dodal.

Někteří odborníci ale tvrdí opak. Odborný asistent epidemiologie na Harvardu Mauricio Santillana upozornil, že jsme zatím neviděli důkaz, že vyšší teploty a vyšší vlhkost vzduchu povedou ke snížení přenosu koronaviru.

"To je v kontrastu s tím, co bychom očekávali u sezónní chřipky. Myslíme si, že jižní polokoule bude stejně náchylná k vypuknutí nákazy Covidem-19, jako severní polokoule," dodal Santillana.

Jestli bude Covid-19 jen zimní záležitostí si tak nyní nikdo netroufá odhadnout. Dosavadní přenos koronaviru lékařům výzkum také neulehčuje, ve hře je ale pořád i třetí možnost. COVID-19 může mít nejvyšší období výskytu v zimě, aktivní ale bude vzácně v létě, podobně jako chřipka.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Počasí