Příznaky koronaviru: Jak je poznat u seniorů a u dětí a čím se liší?

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

1. dubna 2020 15:25

Koronavirus se může u lidí projevit řadou příznaků. Zatímco v případě dětí je horší jej rozpoznat, protože z nějakého důvodu u nich nemoc COVID-19 připomíná spíše nachlazení, u lidí staršího věku naopak mohou být výrazné a závažné.

K hlavním příznakům tohoto onemocnění patří zvýšená teplota, kašel, dušnost, bolest hlavy a únava a bolest hlavy. Ne však každý s těmito příznaky je nakažen koronavirem. V takovýchto případech je nutné racionálně zvážit, zda jste mohli přijít s nákazou do kontaktu.

Na druhou stranu existují i příznaky, které by si mnoho z nás s koronavirem automaticky nespojilo. Nová studie publikovaná v Americkém gastroenterologickém žurnálu naznačuje, že u nakažených se mohou objevit problémy s trávením, jako například průjem či bolesti břicha.

Britská asociace otorinolaryngologů, která zastupuje ušní, oční a krční lékaře, pro změnu doporučila těm, kteří ztratí chuť nebo čich, aby se okamžitě izolovali. I to je jeden z příznaků nákazy, stejně jako záněty očních spojivek.

Čich může ovlivnit zánět sliznice, který viry vyvolávají, může omezit přístup vdechovaného vzduchu do oblasti stropu nosní dutiny, kde je umístěný specializovaný čichový epitel, a narušit detekci vůní.

Ztráta čichu se vyskytuje často u pozitivně testovaných pacientů, kteří neměli žádné jiné symptomy. Pokud se ztráta čichu objeví náhle, řádově ve dnech, a není spojena s jinými zřejmými onemocněními nosu či vedlejších dutin nosních, jedná se v současnosti o vysoké riziko koronavirové infekce.

Právě senioři jsou rizikoví pacienti. Mnoho z nich se potýká s cukrovkou, vysokým tlakem, problémy se srdcem, rakovinou a dalšími zdravotními obtížemi. Ty ale mohou být v kombinaci s koronavirem smrtelné.

Ačkoliv je každý člověk jinak náchylný k nakažení a má jinak silnou imunitu, plošně by se senioři měli vyhnout dovoleným a cestování, ať už lodí, letadlem nebo vlakem.

Všechna tato opatření ale mají i stinnou stránku. A tou je samota, která seniory trápí natolik, že řada z nich může propadat i alkoholismu. Průzkumy ukázaly, že zhruba desetina lidí se cítí sama a opuštěná, a tento pocit přepadá i seniory, kteří se cítí zapomenutí a odstřižení od světa.

U nakažených dětí se ale vyskytují mírnější příznaky, než u dospělých. Čínská studie ukázala, že příznaky jako horečky, kašel, bolesti v krku, rýmu, bolesti těla a kýchání, vykazuje jen mírně nadpoloviční většina dětí. Přibližně třetina pak projevovala známky pneumonie, s vyšší horečkou, kašlem a sípáním, ale bez dušnosti a dýchacích obtíží, které byly pozorovány u vážnějších případů dospělých a starších lidí.

Graham Roberts z University of Southampton a ředitel David Hide Asthma and Allergy Research Center v Newportu ve Velké Británii to vysvětluje tím, že děti jsou postiženy převážně v horních dýchacích cestách (nos, ústa a krk). "Mají spíše příznaky nachlazení, než typické virové potíže působící na dolní dýchací cesty, tedy na plíce," uvedl.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) děti důchodci Lidé