Objednali jste si zboží? Podívejte se, jak dlouho na něm vydrží KORONAVIRUS!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

31. března 2020 9:46

Čínské eshopy svou cenou odjakživa lákaly velké množství Čechů, kvůli pandemii koronavirus se ale výrazně projevil pokles objednávek. Mnoho lidí se navíc bojí přebírat jakoukoliv poštu, v obavách, že by na ni mohly být viry koronaviru. Je tento strach oprávněný?

Nový typ koronaviru SARS-CoV-2, který způsobil globální zdravotnickou krizi, může v být kapénkách vznášejících se ve vzduchu nebezpečný i několik hodin, na některých typech povrchu pak může přežívat i celé dny. Mírné obavy proto na místě rozhodně jsou.

Na kartonu či papíru SARS-CoV-2 zůstává aktivní až 24 hodin. Většina pošty je balena v obálce či kartonové krabici, teoreticky tedy hrozí, že 24 od kontaktu s případným nakaženým může být balík infikovaný.

Na plastovém či nerezovém povrchu byl "funkční" virus zaznamenán dokonce i po třech dnech. Nejkratší byla jeho životnost na mědi, kde vědci zjistili, že virus zemře nejpozději po uplynutí čtyř hodin.

Pro všechny případy lékaři doporučují pořádně si mýt ruce, a to zejména po jakékoliv manipulaci s předmětem zvenčí. nejjistější proto je dopis či balík otevřít, umýt si ruce, vybrat z něj obsah a obálku nebo krabici ekologicky zlikvidovat.

Je ale nutné si uvědomit, že jde o pokusy vědců v laboratorních podmínkách. Ve skutečnosti není příliš reálné, že by k přenosu koronaviru mohlo docházet skrze poštu. Na balíky a dopisy mají totiž vliv i další faktory, jako je počasí.

Větší riziko spatřuje řada expertů například v papírových bankovkách. Ty podle některých vědců mohou přenášet koronavirus, a většinou do styku s venkovním prostředím moc nepřijdou. Málokdy totiž opustí teplo peněženky, pokud s nimi není placeno. 

Zatím však není známo, že by k nákaze došlo skrze hotovost či poštovní obálku nebo balík. Zároveň ale vědcům není například jasné, jak dlouho může být nový koronavirus nebezpečný poté, co se zachytí na oblečení nebo jiných površích, které nelze tak snadno očistit.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Pošta