Kdy nosit roušku? Pozor na kouření na ulici a sundávání v autě!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

28. března 2020 11:47

Nošení roušek se stalo nutností a v situaci nynější koronavirové epidemie je jejich absence nepřijatelná a dokonce se trestá. Nosit by ji ale lidé neměli pouze v místech s hustou koncentrací lidí, nýbrž všude. To alespoň vyžaduje vláda, ačkoliv odborníci tvrdí opak.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch apeloval na důsledné dodržování restriktivních opatření, a to včetně nošení roušek. Ty by se měly nosit venku i v budovách, podle něj je to nutné ale i při cestování v autě, zejména pokud v něm jede víc pasažérů.

Kuřáci podle Vojtěcha na veřejnosti také nemohou jen tak snímat roušky, aby si zapálili cigaretu, kouřit musejí v soukromých prostorách. Situace, kdy si na ulici sundáte roušku a zapálíte je nepřijatelná.

Od počátku epidemie je přitom oficiální doporučení WHO jasné. Roušky by měly nosit pouze dvě skupiny lidí: ti, kteří jsou nemocní a vykazují příznaky, a ti, kteří se starají o osoby s podezřením na koronavirus.

Nikdo další roušku nosit nemusí a je pro to několik důvodů. Jedním z nich je ten, že rouška není považována za spolehlivou ochranu, upozorňuje například televize BBC.

Dosavadní výzkumy totiž ukazují, že vir se šíří drobnými kapénkami, ale ne přímo vzduchem. Proto experti říkají, že časté mytí rukou mýdlem a vodou je mnohem účinnější.

Sundání roušky pak vyžaduje zvláštní opatrnost s ohledem na možnou kontaminaci rukou. Kromě toho mohou roušky poskytovat falešný pocit bezpečí, upozorňují BBC i DPA.

V mnoha zemích jihovýchodní Asie, zejména v hustě obydlených městech, mnozí roušky nosí kvůli znečištění ovzduší. Experti ale neočekávají, že by se nošení roušek stalo v západní společnosti standardem.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vláda ČR Zdravotnické roušky