Zdravotní sestřička prozradila: Takhle se KORONAVIRUS ŠÍŘÍ NEJRYCHLEJI!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. března 2020 17:03

Je známo, že se koronavirus SARS-CoV-2 může šířit vzduchem i dotykem při kontaktu se sliznicí. Jaký je ale nejrizikovější způsob přenosu? To prozradila zdravotní sestřička z Austrálie.

Ta na TheMakeupSocial upozornila, že kromě roušek a mytí rukou je důležité myslet ještě na jednu věc. Tu ovšem řada lidí podceňuje nebo na ni nemyslí vůbec. Konkrétně jde o nehty.

"Nehty zachycují nečistoty, bakterie a různé zbytky. Pokud se jimi dotýkáte obličeje nebo úst, je to velmi nebezpečné. Pokud si kvůli délce nehtů nedokážete dostatečně omýt celá bříška prstů, vaše ruce zůstávají špinavé, přestože jste si je umyli mýdlem a vodou. V tomto období si proto nehty ostříhejte a udržujte je krátké," nabádá.

"Zdravotní sestry nemohou mít ve svém povolání dlouhé nalakované nehty a nesmí si je ani vylepšovat různými implantáty. Takové pravidlo pro ně platí stále, bez ohledu na to, zda je ve světě pandemie nebo ne. Je to právě proto, že dlouhé nehty zachycují množství virů a bakterií," vysvětlila dále.

Mnozí experti jí dali za pravdu a dodali, že domovem škodlivých mikroorganismů jsou i například prsteny. Alergoložka Purvis Parikhová z Langone Medical Center v New Yorku dodala, že pokaždé, když se člověk dotknete obličeje a zejména úst, nosu a očí, tak do těchto částí přenáší množství škodlivých mikroorganismů a může onemocnět.

"Jedním z nejjednodušších způsobů přenosu infekcí a chřipkových virů do těla je okusování nehtů. A toto platí stále, ne pouze teď, když zápasíme s pandemií a měli bychom být ještě více opatrní," dodala Parikhová.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři