Nové varování vědců před koronavirem: Dva metry odstup už nestačí?

Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

27. března 2020 12:57 | Aktualizováno: 27. března 2020 22:04

Předpokládalo se, že na ochranu před koronavirem stačí odstup od nakaženého ve vzdálenosti dvou metrů. Nová studie ale ukazuje, že v uzavřených místnostech toto číslo neplatí.

Podle studie, kterou nedávno zveřejnili čínští epidemiologové v časopisu Practical Preventive Medicine, se ale koronavirus může v uzavřených prostorách přenášet až na vzdálenost 4,5 metru.

Samotný virus je mikroskopický organismus usazující se na tvrdých površích a putující vzduchem v mikroskopických kapičkách od nakaženého jedince. Lidé by proto měli dbát na ochranu obličeje, ideálně formou roušek či respirátorů.

Běžné roušky a respirátory ale chrání jen několik hodin a jsou jednorázové, v případě silné epidemie totiž každé sundání roušky znamená její znehodnocení díky riziku kontaminace. Lidé by jich proto měli mít několik a pravidelně je měnit.

Důležité je ale i dbát na omezení kontaktu. Zatímco na některých površích jako je měď koronavirus přežije jen pár hodin, na jiných se mu daří až tři dny. Ulpět může nejen na plastech a na kůži, ale i na zboží v obchodě, z něhož nejrizikovější je pečivo, neboť se prodává nebalené.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Vědci