STRACH O DŮCHODCE! Jak jim koronavirus změnil život?

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

24. března 2020 8:48

Drtivá většina lidí, kteří podlehli nemoci Covid-19 způsobené koronavirem SARS-CoV-2, jsou senioři. Zatímco děti současná pandemie příliš neohrožuje, u starších lidí je situace naopak kritická. Jak by se proto v současné době měli chovat?

V zásadě platí pro seniory stejná pravidla, jako pro všechny ostatní. Měli by dbát na minimalizaci kontaktu s okolím, pečlivě si mýt ruce a omezit doteky obličeje.

Vedoucí lékařského oddělení neziskové organizace pro seniory AARP, Charlotte Yeh, ale upozorňuje, že kromě dodržování obecných pokynů je velmi důležité, aby starší lidé přemýšleli i o tom, jestli je nutné, aby se setkávali s přáteli a členy své rodiny.

Nemoc je podle nejnovějších zjištění vědců nejvíce přenosná předtím, než se objeví první příznaky. Prakticky vzato tak může být přenašečem každý, včetně jejich synů, dcer a dalších příbuzných.

Podle expertky by na to měli myslet nejen sami senioři, ale právě i jejich příbuzní, kteří by si měli vypracovat krizový plán, jak se v případě potřeby postarat o své blízké. "Plánování pomáhá zmírnit paniku a úzkost, proto sdělte plán péče dalším členům rodiny," upozornila expertka v rozhovoru pro magazín Stat.

Jak by takový plán měl vypadat? Pokud je nutné setkávat se s našimi staršími příbuznými, měl by to dělat vždy jeden a ten samý člen rodiny, který se pohybuje v nejméně rizikovém prostředí. Zároveň by měl dbát na ochranu svou i okolí, tedy dodržovat zásady hygieny. Pokud je to možné, měl by se případnému kontaktu se seniorem vyhnout, a například v případě nutnosti mu nakupovat by měl nákup nechat za dveřmi.

právě potraviny a další nezbytné věci jako léky jsou komodity, kterými by senioři měli být zásobeni. Výpadek dodávek potravin sice nehrozí, zásoby jídla, nápojů, drogistických potřeb a léků ale zabrání tomu, aby byl senior nucen například obden vyrážet do obchodu.

"V domě by mělo být dostatek zásob (jídla a léků) na dva týdny. V mnoha případech můžete poštou objednat léky a využít služeb dodávky potravin," dodala expertka. Nejedná se však o výzvu k vykoupení veškerých zásob na pultech supermarketů. Uvedené pravidlo by mělo platit výhradně pro seniory, aby nemuseli příliš často opouštět svůj byt či dům.

Senioři by měli také omezit návštěvu lékaře a konzultace provádět po telefonu. Ty v současné době některé pojišťovny hradí, a pokud starší lidé nepotřebují nutně lékařskou pomoc, měli by se návštěv zdravotnických zařízení vyvarovat, a to i přesto, že mají naplánované prohlídky či neakutní zákroky.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) důchodci