Koronavirus aktuálně nejvíce ohrožuje důchodce! Jak moc je pro ně nebezpečný?

Důchodci, ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

20. března 2020 12:57

Senioři by se měli vyhýbat kontaktu s lidmi, neměli by vycházet. Právě oni jsou totiž nejrizikovější skupinou, u které hrozí nejtěžší průběh nemoci! Už dříve na to upozornili jak vědci, tak i ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Senioři jsou skupinou, kterou komplikace a riziko úmrtí po nákaze novým typem koronaviru ohrožuje nejvíc. Lidé nad 70 let tvoří naprostou většinu obětí onemocnění COVID-19.

Podle expertky by na to měli myslet nejen sami senioři, ale právě i jejich příbuzní, kteří by si měli vypracovat krizový plán, jak se v případě potřeby postarat o své blízké. "Plánování pomáhá zmírnit paniku a úzkost, proto sdělte plán péče dalším členům rodiny," upozornila expertka v rozhovoru pro magazín Stat.

Jak by takový plán měl vypadat? Pokud je nutné setkávat se s našimi staršími příbuznými, měl by to dělat vždy jeden a ten samý člen rodiny, který se pohybuje v nejméně rizikovém prostředí. Zároveň by měl dbát na ochranu svou i okolí, tedy dodržovat zásady hygieny. Pokud je to možné, měl by se případnému kontaktu se seniorem vyhnout, a například v případě nutnosti mu nakupovat by měl nákup nechat za dveřmi.

právě potraviny a další nezbytné věci jako léky jsou komodity, kterými by senioři měli být zásobeni. Výpadek dodávek potravin sice nehrozí, zásoby jídla, nápojů, drogistických potřeb a léků ale zabrání tomu, aby byl senior nucen například obden vyrážet do obchodu.

"Chtěl bych skutečně poprosit seniory, aby pokud možno nikam nevycházeli, zejména do míst, která jsou zaplněná lidmi, kde je to riziko větší. Pokud to není nezbytné, tak aby zůstávali doma, nechodili nikam na veřejnost," řekl už dříve ministr. Připomněl, že ministerstvo už zakázalo návštěvy v domovech pro seniory a podobných zařízeních sociálních služeb.

Podle Centra pro kontrolu nemocí na koronavirus zemřelo méně než 0,5 % ze všech nakažených ve věku do 50 let. Z nakažených lidí ve věku mezi 50 a 60 lety zemřelo 1,3 % pacientů. 3,6 % mezi 60 a 70 lety, 8 % mezi 70 a 80 lety a ze všech nakažených starších 80 let zemřelo 15 % lidí.

Statistiky ale také ukazují, pouze 0,9 % zemřelých bylo před nákazou zcela zdravých. Naprostá většina obětí koronaviru trpěla i jinou chorobou, 6 % lidí se například léčilo s vysokým tlakem, stejný počet lidí měl problémy s plícemi kvůli kouření, 7 % zemřelých trpělo cukrovkou a 11 % mělo kardiovaskulární problémy.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) důchodci