TĚHOTENSTVÍ a koronavirus: Může Covid-19 ohrozit budoucí maminky a dítě?

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

18. března 2020 9:20 | Aktualizováno: 18. března 2020 17:03

Téměř 200 000 nakažených a 8000 mrtvých si už vyžádala pandemie koronaviru SARS-CoV-2. Lékaři už nyní vědí, že zatímco pro děti není příliš velkým rizikem, pro oslabené a staré lidi může být smrtelný. Podstatně složitější je ale situace v případě nastávajících maminek. Tam totiž výzkumy chybí.

Lékaři už nyní věcí, že koronavirus SARS-CoV-2, který způsobuje nemoc Covid-19, děti prakticky nenapadá a stejně tak na ni naštěstí neumírají. Proč tomu tak je? To v tuto chvíli nikdo neví.

Existuje několik hypotéz, podle jedné z nich je to proto, že děti a mladiství viru nebyli vystaveni tak často, jako dospělí. Další hypotéza ale staví na zajímavějších základech. Tvrdí totiž, že děti prakticky nemají symptomy nemoci. 

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) na svém webu potvrzuje, že počet nákazy je u dětí velmi nízký, v případě příznaků nemoci se už ale odkazuje pouze na zjištění čínských lékařů. Podle nich patří mezi dětské symptomy horečka, rýma a kašel. 

Nová čínská studie ale odhaluje další podrobnosti této záhady. Výše zmínění příznaky jsou totiž pozorovatelné u méně než poloviny nakažených dětí. Většina z nich nemá příznaky vůbec žádné.

Paradoxem je, že při epidemii respiračních onemocnění bývají nejvíce zasaženy právě děti. Každoročně to ukazují například chřipkové epidemie. Koronavirus ale na děti a mladistvé z nějakého důvodu téměř nepůsobí. A dokonce i ty děti, které jsou náchylnější k těžkým infekcím dýchacích cest, měly průběh nemoci relativně klidný.

Podobně jako děti ale často bývají k různým nemocem náchylné i nastávající maminky. Těhotné ženy však v tomto případě pravděpodobně nemají o nic větší předpoklady k tomu, aby se nakazily. Vyplývá to z informací, které má k dispozici na svém webu CDC.

Dosavadní statistiky ukazují, že několik těhotných žen už nemocí Covid-19 onemocnělo. Jednou z nich je i česká maminka. Drtivá většina z nich ale neměla vážnější potíže a podle dostupných údajů se jim povedlo porodit bez větších komplikací. Koronavirus navíc matky na novorozence nepřenesly.

Proč? I na to v tuto chvíli nikdo nezná odpověď. Jedinou dobrou zprávou proto zůstává, že budoucí maminky podle dosavadních zjištění nejsou ve většině případů nijak ohroženy, a to ani jejich miminko.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) ženy těhotenství