Vyděšené maminky se bojí o děti! CO JIM MŮŽE KORONAVIRUS UDĚLAT?

Děti, dětské

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

15. března 2020 12:32

České internetové diskuze a sociální sítě se plní množství dotazů a dohadů vyděšených maminek, které se bojí v době pandemie koronaviru o své děti. Lékaři pro ně ale mají překvapivě dobrou zprávu. Děti jsou prakticky v bezpečí.

Téměř 160 tisíc nakažených a 5800 mrtvých. Taková je aktuální celosvětová bilance nemoci zvané Covid-19. Ačkoliv vědci den za dnem odhalují další tajemství nákazy, jedna věc jim dodnes nedává o moc větší smysl, než před několika týdny. Koronavirus totiž prakticky vůbec nenapadá děti a mezi mrtvými není nikdo mladší devíti let.

Proč tomu tak je? To v tuto chvíli nikdo neví. Existuje několik hypotéz, podle jedné z nich je to proto, že děti a mladiství viru nebyli vystaveni tak často, jako dospělí. Další hypotéza ale staví na zajímavějších základech. Tvrdí totiž, že děti prakticky nemají symptomy nemoci. 

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí na svém webu potvrzuje, že počet nákazy je u dětí velmi nízký, v případě příznaků nemoci se už ale odkazuje pouze na zjištění čínských lékařů. Podle nich patří mezi dětské symptomy horečka, rýma a kašel. 

Nová čínská studie ale odhaluje další podrobnosti této záhady. Výše zmínění příznaky jsou totiž pozorovatelné u méně než poloviny nakažených dětí. Většina z nich nemá příznaky vůbec žádné.

Paradoxem je, že při epidemii respiračních onemocnění bývají nejvíce zasaženy právě děti. Každoročně to ukazují například chřipkové epidemie. Koronavirus ale na děti a mladistvé z nějakého důvodu téměř nepůsobí. A dokonce i ty děti, které jsou náchylnější k těžkým infekcím dýchacích cest, měly průběh nemoci relativně klidný.

Z tohoto důvodu děti nakažené Covidem-19 léčbu prakticky nepodstupují. Antivirotika totiž mají řadu vedlejších příznaků včetně zvracení a alergických reakcí, hrozí tedy, že by reakce dětského organismu na tyto léky byly horší než na nemoc samotnou.

Léky jako takové navíc proti koronaviru zatím oficiálně nezabírají. Západní i východní země sice testují určité medikamenty, potvrzené léčba ale dosud není. Na státních webech mnoha ministerstev zdravotnictví se proto lze dočíst jednoduchou informaci: Léčba proti této nemoci neexistuje. 

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) dětské Děti lékaři