Jak snížit riziko nákazy koronavirem? Na tyhle předměty si doma dejte pozor!

Šatní skříň, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

12. března 2020 15:38

Česko eviduje už 96 případů nákazy koronavirem a vláda kvůli šíření nemoci COVID-19 přijala drakonická opatření. Navzdory tomu se riziko nakažení nedá zcela eliminovat, lidé se budou nadále setkávat v práci nebo v hromadné dopravě. Koronavirus navíc přežije až několik desítek hodin na předmětech. Jak snížit riziko nákazy?

Ať už jde o používání jednorázových kapesníků nebo pravidelné mytí rukou, existuje několik preventivních opatření, kterými lze snížit riziko nákazy koronavirem.

Experti už delší dobu upozorňují, že na tvrdých površích dokáže virus přežít i několik hodin. Údaje o přesné době se liší, někteří uvádí jen pár hodin, jiní i čtyři dny.

V každém případě by lidé měli více dbát na osobní hygienu, zakrývat si při kašli a kýchání pusu loktem, nedotýkat se obličeje a omezit mezilidský kontakt. Jde ostatně o opatření, ke kterým lékaři a úřady nabádají už několik dní.

Britská vláda ale upozornila i na další faktory, které zatím nebyly obecně vzaty v potaz. A sice předměty, se kterými se setkáváme denně a přes které je nákaza také možná. A zejména ty, jež máme v domácnosti.

Jde především o nábytek, tedy skříně, komody, stoly, ale i kliky, umyvadla, toalety, kuchyňské potřeby, a v neposlední řadě o mobilní telefon, klávesnice nebo myši. 

Právě na tyto předměty během dne saháme poměrně často a rizikové mohou být zejména pro osoby, které jsou v domácí karanténě. Ta by měla probíhat tak, že sledovaná osoba bude veškerý čas trávit výhradně v jedné uzavřené místnosti.

Málokdo si ale může dovolit takový luxus, jako mít k onomu pokoji vlastní sociální zařízení nebo kuchyň. Tyto věci většinou sdílíme napříč celou rodinou, a díky tomu je riziko přenosu nemoci vysoké navzdory používání ochranných prostředků jako jsou respirátory.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři domácnosti