Koronavirus: Svět stále neví zásadní věc!

Wu-chan

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

11. března 2020 16:48

Existuje mnoho věcí, které o koronaviru s větší či menší jistotou víme. Na mnoho dalších ale dodnes nemáme odpověď. Překvapivě včetně počtu nakažených!

Covid-19 se šíří se vzduchem a skrze sliznice, je nakažlivý při delším pobytu v blízkosti nemocné osoby, jeho úmrtnost je 3,4 procent a vyvolává zápal plic. Nejvyšší úmrtnost má mezi staršími a nemocnými lidmi a lze jej vyléčit.

Zásadní otázky, které trápí veřejnost, lékaři dnes vysvětlit dovedou. Existuje ale mnoho dalších, na něž současná medicína zatím odpověď nezná. A ta zřejmě nejzásadnější z nich se týká skutečného počtu nemocných.

Oficiálně je k dnešnímu dni potvrzeno 119 357 nakažených lidí, z nichž zhruba polovina se vyléčila. Lékaři ale už dlouho pochybují, že jde o skutečné číslo, stejně jako média.

Mnoho lidí totiž Covid-19 mohlo prodělat, aniž by o tom vůbec věděli, či pouze s mírnými příznaky, které je nedonutili navštívit lékaře. Kolik lidí se skutečně nakazilo tak nikdo netuší. Řádově může jít až o několikanásobek potvrzených případů.

To potvrzují i nová zjištění lékařů v případě nakažených dětí. Příznaky jsou totiž pozorovatelné u méně než poloviny infikovaných do 10 let. Většina z nich nemá příznaky vůbec žádné.

Nová čínská studie tak spíše přináší více otázek než odpovědí. Skutečný počet nakažených ale může přesahovat i několik stovek tisíc.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) lékaři