Epidemie v Česku propukla naplno! ŠKOLY ZAVÍRAJÍ, došly roušky, mizí dezinfekce!

FN Brno, Klinika dětské chirurgie, ortipedie a traumatologie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

29. ledna 2020 14:04 | Aktualizováno: 29. ledna 2020 17:00

V Česku rapidně stoupá počet nakažených chřipkou. První školy zavírají a lidé v lékárnách hromadně skupují roušky i dezinfekční prostředky. Podle odborníků především v souvislosti s chřipkou, ne koronavirem.

Chřipková epidemie začala na konci minulého týdne v Jihočeském kraji, potýká se s ní i Olomoucký kraj. Počet lidí s respiračními infekcemi vzrostl také v Libereckém kraji a Praze. Kvůli narůstajícímu počtu chřipkových onemocnění jsou od dneška na Vysočině zavřené některé základní a mateřské školy.

Na Vysočině připadá podle posledních údajů hygieniků na 100.000 obyvatel 1356 nemocných. Na Žďársku už je hranice epidemie, která je asi 1700 nemocných na 100.000 obyvatel, překročena. 

Zavřené návštěvám už je kvůli zvýšené nemocnosti jihlavské Alzheimercentrum a oddělení následné péče soukromé Vysočinské nemocnice v Humpolci na Pelhřimovsku. Ve čtvrtek se k nim podle informací na webu krajských hygieniků přidá také Domov důchodců Proseč u Pošné na Pelhřimovsku.

Nemocných akutními infekcemi dýchacích cest podle hygieniků i v Praze za týden přibylo o více než 30 procent. Ve čtvrtém letošním kalendářním týdnu jich bylo zhruba 1300 na 100.000 obyvatel. Nejvíc pacientů je mezi malými dětmi a žáky.

Někteří čeští obchodníci v kamenných prodejnách i na internetu zaznamenávají vyšší poptávku po antibakteriálních gelech a mýdlech. Rostoucí zájem připisují spíše propukající chřipkové sezoně než obavám Čechů z nákazy novým typem koronaviru.

V případě roušek je situace horší. Ty totiž pomalu ale jistě mizí z lékáren a i velké internetové e-shopy hlásí vyprodané sklady. Ty někteří lidé skupují také v souvislosti s koronavirem. Paradoxem ale je, že proti koronaviru roušky prakticky nepomáhají. Tedy ne ty levné papírové, které jsou v boji s nemocí k ničemu.

Témata: nemoci chřipka lékaři nemocnice