Lékaři se zhrozili! Alzheimerovou chorobou se můžeme nakazit!

Lékaři

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

3. ledna 2018 9:28

Britští chirurgové varují svět před skrytým nebezpečím, které může přinést neopatrná operace. Zjistili, že mozkové choroby jsou přenosné z pacienta na jiného člověka. Vědci tak mají nyní poprvé důkaz o přenosu těchto nemocí mezi lidmi.

Nejznámější mozkovou nemocí nejčastější příčinou demence je Alzheimerova choroba. Britským vědcům se nyní povedlo zjistit, že tato nemoc je, podobně jako řada dalších, přenosná na jiného člověka ve chvíli, kdy pacient podstupuje chirurgický zákrok. 

Britští vědci, kteří své výsledky zveřejnili v časopisu Nature, na průlomový objev přišli náhodně, když zkoumali úmrtí pacientů s Creuzfeldt-Jákobovým onemocněním, tedy s "nemocí šílených krav". Zjistili, že jejich mozek byl kontaminován prostřednictvím chirurgických nástrojů. 

Mozky osmi pacientů, kterým lékaři kdysi podali růstový hormon z mrtvých dárců a měli příznaky nemoci šílených krav, vědci podrobili následné analýze.

Šest pacientů později vykazovalo i známky Alzheimerovy choroby. Překvapující bylo, že šlo o relativně mladé lidí ve věku mezi 36 až 51 let bez genetických variant, které by vedly k počátkům Alzheimerovy choroby.

Podle britského chirurga Sally Daviese dodržují lékaři přísná hygienická opatření a pacienti jsou velmi dobře chráněni. Z výzkumu tedy nevyplývá, že by se jiný člověk mohl nemocí nakazit samovolně, mozkové degenerativní poruchy je možné chytit pouze při zanedbání preventivních opatření během operací.

Objev je také průlomový v tom, že se poprvé podařilo dokázat, že Alzheimerova choroba, která je v současnosti neléčitelná, by při některých lékařských zákrocích mohla být přenesena z člověka na člověka.

Vědci se podle zahraničních serverů nyní pokouší zjistit, zda i krevní transfuze mohou vést k přenosu mozkových onemocnění a spekuluje se, zda se nelze těmito nemocemi nakazit například u zubaře, a to i navzdory sterilizaci nástrojů.

Předchozí výzkumy na myších potvrdily, že přenos Alzheimerovy choroby je teoreticky možný, musí ale dojít ke kontaminaci. Chorobu tedy v žádném případě nelze chytit tak, že je člověk v obyčejném kontaktu s nemocnou osobou.

Témata: lékaři alzheimerova nemoc