Důchodci jsou zděšeni! Blíží se nejhorší období v roce!

Ilustrační fotografie

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

26. září 2019 16:06 | Aktualizováno: 28. září 2019 12:59

Z chřipky máme respekt, mohla by nám podkopat zdraví a navždy omezit kvalitu našeho života, přiznávají čeští senioři. Strach mají zejména z toho, že by se už nedostali zpět do původní kondice a nemohli se věnovat svým koníčkům. Přesto o očkování uvažuje jen málo z nich.

Zkušenost se silnou chřipkou mají přes dvě třetiny lidí v důchodovém věku. Čtvrtina ji měla za poslední roky dokonce více než třikrát. Ukazuje to průzkum, který dělala agentura ppm factum pro společnost Sanofi. Vyplynulo z něj ale také, že o očkování proti chřipce letos uvažuje jen třetina seniorů.

Častěji jde o ty, kteří žijí aktivním životem, věnují se svým koníčkům, sportu a jezdí na dovolené. A také ty, kdo si chřipkou v uplynulých letech prošli. Stále je to však málo. „Proočkovanost českých seniorů je obecně slabá. Téměř polovina dokonce vůbec neuvažuje o preventivním očkování proti chřipce,“ říká Libor Kytýr.

Hlavním důvodem pro vakcinaci je pro většinu seniorů obava z vážných zdravotních komplikací a snaha snížit riziko přenosu nemoci na své okolí. Čtyři z deseti dotazovaných také udávají, že se snaží nemoc vyhnout, protože by je omezila v jejich zálibách. „Dvě třetiny dotazovaných starších 70 let si navíc uvědomuje, že chřipka může mít neblahé zdravotní následky. Mezi seniory mladšími 70 let je to polovina,“ dodává Kytýr.

Z minulých zkušeností českých seniorů také vyplývá, že nemoc déle prožívali ti, kteří jsou v běžném životě méně aktivní. Sportovce nebo ty, jež se intenzivně věnují svým koníčkům, trápila výrazně kratší dobu. Shodli se však, že v průběhu nemoci se většina z nich nezvládla starat o domácnost, polovina musela oželet své zájmy nebo přestat vypomáhat rodině například s hlídáním vnoučat.

„Dva týdny jsem vůbec nechodila. Muž mě nosil na toaletu. Já se vůbec nepostavila na nohy. Vlastně i bezprostředně poté se staral o domácnost hlavně on,“ vzpomíná na chřipku Jarmila Burešová (74). Aktivní seniorku, která dvakrát týdně sportuje, plave a jezdí na kole, nemoc zaskočila.

„Večer jsem dostala horečku a do rána jsem byla úplně bez sebe. Selhal mi celý organismus. Ničím jsem nevládla, strašně jsem se potila, z horeček mi bylo na zvracení. Můj obvodní lékař za mnou denně jezdil. A pak ještě kolikrát večer volal, jak jsem na tom,“ vypráví s tím, že opravdu špatně jí bylo zhruba dva týdny.

Pětina seniorů, jež onemocněli chřipkou, udává, že nemoc měla výrazný dopad na jejich následný zdravotní stav. 14 procentům dotazovaných zhoršila chronické onemocnění.

Témata: důchodci nemoci