KRUTÝ VERDIKT! Vědci popsali, jak si ženy ničí zdraví! Líbit se jim to nebude!

Ilustrační fotografie

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

29. srpna 2019 14:39

Dlouhodobé nošení vysokých podpatků podle studie odborníků z Všeobecné fakultní nemocnice v Praze (VFN) a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy (1. LF UK) škodí kolenům a kotníkům. Doporučují proto výšku maximálně tři až čtyři centimetry. Nezřídka je ale trendem nosit podpatky mnohem vyšší!

O studii, na které spolupracovali s univerzitou Hacettepe v turecké Ankaře, nemocnice informovala v tiskové zprávě. Společně článek publikovali v odborném časopise PM&R Journal.

Vědci dříve hodnotili zátěž chůze na podpatcích na kolenní klouby při laboratorních experimentech, nová studie se zaměřila na zobrazení kolenní chrupavky, Achillovy šlachy a plosky nohy ultrazvukem.

"Prokázali jsme, že dlouhodobé nošení vysokých podpatků působí negativně na strukturu Achillovy šlachy a způsobuje časné artrotické změny na kolenní chrupavce. A to i u mladých žen," uvedl Kamal Mezian z Kliniky rehabilitačního lékařství VFN a 1. LF UK.

Za relativně bezpečnou považují odborníci z VFN výšku podpatku do tří až čtyř centimetrů. "Toto mírné zvýšení se doporučuje i u pacientů s bolestmi pat v důsledku přetížení, takzvanou patní ostruhou. My našim pacientkám doporučujeme nošení obuvi na vysokém podpatku pouze výjimečně při zvláštních příležitostech," dodal Mezian.

Podle odhadů nosí až 40 procent žen v produktivním věku pravidelně obuv na vysokém podpatku. Často to bývá i požadavkem zaměstnavatelů. Mezian upozornil, že v Kanadě byl před dvěma roky takový přístup firem zakázaný, později také na Filipínách. V poslední době se ženy ozvaly proti povinnému nošení podpatků také například v Japonsku, kde vznikla kampaň KuToo odvozená od americké MeToo. Odkazuje na dvojici japonských slov kutsu a kutsú, tedy bota a bolest. Japonský ministr zdravotnictví ale podle médií reagoval, že podpatky na pracovišti jsou "nezbytné a žádoucí".

Podobná hnutí se objevila i v dalších zemích. V Británii v roce 2015 založila online petici recepční ze společnosti PricewaterhouseCoopers. Zaměstnavatel ji poslal bez platu z práce domů, protože neměla na nohou boty s podpatky v rozmezí pěti až deseti centimetrů. V roce 2016 přišlo několik hereček, včetně Julie Robertsové, na filmový festival v Cannes bez bot. V roce 2015 se objevily zprávy, že na festivalu v Cannes nebyly na červený koberec vpuštěny některé ženy ve střevících bez vysokých podpatků.

Už dříve bylo prokázáno, že chůze v botách na vysokém podpatku zvyšuje riziko poranění hlezna a rozvoje vbočeného palce, který vzniká stěsnáním prstů nohy v příliš úzké špičce boty. Lékaři předpokládají i další zdravotní důsledky, jako je chronická bolest v kříži, artróza kolenních kloubů a onemocnění Achillovy šlachy.

Témata: Vědci ženy