Dbáte na čistotu a hygienu? Pak možná věříte těmhle nesmyslným mýtům

Hygiena, čistota

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

15. prosince 2017 11:22

Moderní člověk je posedlý svým zdravím. Všude se setkáváme se zaručenými radami, jak si prodloužit život či že ta či ona potravina škodí a neměli bychom ji jíst. Postupem doby se tak ve společnosti začaly šířit různé nesmyslné pověry. Je nadváha opravdu taková tragédie? Musíme vypít litry vody denně? Server newscientist.com přinesl seznam pěti mýtů o našem zdraví.

Vypít osm sklenic vody denně

Toto je mýtus, který se asi jen tak nevytratí, přitom se vůbec neví, kde se číslo „osm" vzalo, žádné vědecké výzkumy právě toto množství nepotvrdily. Někteří z šíření tohoto mýtu obviňují společnosti, které vyrábějí balenou vodu. V roce 1945 bylo v USA doporučeno vypít jeden mililitr vody na každou kalorii. Z toho se pak vypočítalo, že by dospělý muž měl vypít 2,5 a žena 2 litry vody denně.

Cukr u dětí způsobuje hyperaktivitu 

Ačkoli tomu rodiče asi jen těžko uvěří, pokud dáte dítěti cukr, rozdováděnější rozhodně nebude. Na toto téma byl prováděn výzkum v roce 1996. Jedna skupina dětí dostala cukr, druhá placebo. Rozdíl nebyl žádný. Něco jiného je samozřejmě u dětí s ADHD, ale to je jiná kapitola.

Tělo potřebuje očistu

Žijeme ve světě plném jedu, dýcháme olovo, jídlo obsahuje pesticidy. Lidský organismus se pak stane jakousi popelnicí a tu je třeba čas od času vyčistit, myslí si většina lidí. Není to ale pravda, žádný umělý „detox" tělu nepomáhá. Játra a ledviny dokážou mnoho škodlivin zlikvidovat a co nezničí, v těle už zůstane, ať děláte co děláte.

Díky antioxidantům budete žít déle 

Antioxidant je látka, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů – snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů. Tím omezují proces oxidace v organismu. Z tohoto důvodu se přidávají do potravin, které by byly jinak oxidací nadměrně poškozovány (žluknutí tuků). Mezi významné antioxidanty patří vitamíny, jejichž zvýšená, snad až nadměrná konzumace se doporučovala od 70. let. V 90. let se ale zjistilo něco zcela jiného. Nadmíra vitamínů tělu škodí, protože i volný kyslík v organismu je zapotřebí. S vitamínovými tabletami a antioxidanty to tedy rozhodně nepřehánějte. Tělu tím můžete naopak ublížit.

Nadváha vám zkrátí život

Co si budeme nalhávat, chorobná obezita opravdu značně poškozuje zdraví, vede mimo jiné k cukrovce druhého typu či závažným chorobám srdce. Pár kil nadváhy ale rozhodně není žádná tragédie. Nedávný průzkum mezi lidmi s mírnou nadváhou ukázal, že se u nich žádné zdravotní komplikace nevyskytují. Takže i zde platí – nic se nemá přehánět a nemusíte šílet z nějakého "kilča" navíc.

Témata: Lidé zdraví nadváha hubnutí Zdraví