Češi v ohrožení? Hrozí jim nemoci, které by v létě nečekali!

Nemoc, bolest, ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

12. července 2019 14:19 | Aktualizováno: 13. července 2019 9:22

V létě hrozí nebezpečí nejen úrazů, ale i řady nemocí. Mezi ty nejvíce nečekané patří angína nebo chřipka, které bychom očekávali spíše na jaře. Mají ale i svou prázdninovou variantu.

Léto vytváří perfektní podmínky pro baktérie, a proto se ve velkém množství vyskytují na potravinách. Vedou k častějším otravám, které se projevují zvracením, bolestí v břiše, průjmem a horečkou. 

Horké měsíce také znamenají větší nebezpečí pro alergiky, a to kvůli pylu, plísni a hrozbě kousnutím hmyzem. Nebezpečná je také letní chřipka.

Typická letní chřipka se často projevuje suchým škrábajícím pocitem v krku, výtokem z nosu, bolestmi hlavy a celkovou vysíleností organismu. Často se kromě rýmy dostaví i teplota, zimnice, bolesti hlavy, krku a uší, zvracení, průjem nebo bolesti břicha.

Člověk se cítí nemocný a ochablý a raději by chtěl strávit letní roční období doma v posteli než na louce na koupališti. Letní chřipku však lze většinou překonat po několika málo dnech a zpravidla není nutno ji označit za nebezpečnou. Přesto nesmí být podceněna, neboť může přerůst v závažný bakteriální zánět, letní angínu.

Témata: nemoc Lidé Léto