Nový druh klíšťat v Evropě! Přenáší smrtelné nemoci!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

19. června 2019 14:35 | Aktualizováno: 19. června 2019 16:55

Němečtí odborníci varují před výskytem nového druhu klíšťat, který se objevil ve střední Evropě. Ten může přenášet například smrtící krymsko-konžskou hemoragickou horečku a rickettsiózu. Klíšťata infikovaná africkou nemocí byla loni objevena na třech místech v republice, letos se u nás ještě neobjevila. Je to ale možná jen otázkou času.

Hyalomma marginatum je pětkrát větší než běžné klíště a v našich končinách běžně nežije, přesto se ho loni a předloni vědcům z Ústavu patologické morfologie parazitologie na brněnské Veterinární a farmaceutické univerzitě podařilo objevit na třech různých místech v Česku, konkrétně v regionech Jižní Morava a severní a východní Čechy.

Tato klíšťata přitom běžně žijí v jižní Evropě. Do střední Evropy se zřejmě dostávají přichycená na stěhovavých ptácích, není proto jisté, zda se zde mohou začít samovolně množit, nebo jde jen o jednotlivé kusy klíšťat.

"V letech 2015, 2016 a 2017 se tato klíšťata v Německu objevila. V loňském roce již bylo zaregistrováno 70 nálezů a objevila se také ve Švédsku, v Rakousku, na Slovensku a v Lotyšsku," uvedl pro server Focus Gerhard Dobler z Mikrobiologického ústavu bundeswehru v Mnichově.

Klíšťata přenášejí například nebezpečnou nemoc, krymsko-konžskou hemoragickou horečku. Jde o nakažlivé virové onemocnění lidí, vyskytující se v některých zemích v Africe, Asii a východní Evropě. Zatímco zvířatům tato nemoc nijak neublíží, u lidí může způsobit vážné komplikace a nezřídka i smrt.

Nebezpečná jsou ale i obyčejná tuzemská klíšťata. Jsou-li infikována, roste i pravděpodobnost nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymeskou boreliózou. Tedy nemocemi, které dodnes řada lidí podceňuje. Jen loni se od klíšťat nakazilo encefalitidou 712 lidí, přičemž za tři roky se toto číslo zvýšilo o dvojnásobek.

Lymeská borelióza se léčí pomocí antibiotik, proti viry způsobené klíšťové encefalitidě neexistuje léčba, jen očkování. Zatímco borelióza se přenáší po 24 hodinách, k nákaze virem encefalitidy stačí přisátí trvající dvě hodiny.

Pacienti po nakažení encefalitidou obvykle trpí horečkou s bolestí hlavy, kloubů či svalů. Pokud nemocní dodržují klidový režim, nemoc obvykle ustoupí do dvou až sedmi dní. Jinak může přejít v zánětlivé postižení mozkových blan.

Nemocní s boreliózou jsou unavení a mají zvýšenou teplotu. Typická červená skvrna v místě přisátí klíštěte či bodnutí jiného hmyzu může mít vybledlý střed, objevuje se asi u poloviny nakažených. Ve druhé fázi mohou být postiženy klouby, centrální nervový systém a někdy také srdce.

Němečtí vědci varují, že aktivita klíšťat bude letos vysoká. I podle odhadů českých odborníků se letos bude klíšťová aktivita pohybovat na maximu. Lidé by proto měli být při cestách do lesa velmi opatrní.

Témata: lékaři klíšťata