Experti prozradili, které typy lidí vám budou nevěrní! Nemáte jeden z nich doma?

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

7. dubna 2019 17:58

Nevěra se pravidelně umísťuje na vrcholku žebříčku důvodů pro rozpad vztahu nebo rozvod. Je však složité ji definovat a vždy záleží na hranicích konkrétních partnerů. Experti na vztahy nyní zjišťovali, kdo nejčastěji podvádí. Poznáte v archetypech svého partnera?

Expert na vztahy a lásku, autor bestsellerů a "stratég romantického života" Matthew Hussey odpovídal pro New York Times. Podle něj se složité nevěru definovat a vše záleží na lidech ve vztahu. Určil však tři povahy, u kterých je podvádění partnera nejpravděpodobnější.

„Nemůže existovat jedna definice podvádění,“ tvrdí Hussey. „Jde o to, co přesně to znamená pro partnera. V otevřeném vztahu to může být jen to, že jste toho druhého neinformovali, s kým dalším spíte. Vždy záleží, na čem se dva lidé dohodnou a co už je za hranou,“ přiblížil autor.

Že je podvádění celospolečenským trendem dokazuje i nedávný průzkum YouGov, který si objednal britský deník The Sun. Z něj vyšlo, že až 1 z 5 Britů měl někdy v životě aféru. Z toho 20% mělo alespoň tři a 8% dokonce více než pět. Zdá se tedy, že podvádí všechny. Podle Husseyho je však možné identifikovat tři typy lidí, kteří podvádí nejvíce.

„Pro lidi trpící narcismem je to všechno jen o dokázání, jak jsou neodolatelní,“ popsal expert. „Není jim dost, že je jedna osoba miluje. Musí je milovat absolutně všichni a mají potřebu si to často ověřovat,“ dodal. Podle něj se cítí v pořádku jen ve chvíli, když s nimi někdo flirtuje, líbá je, spí s nimi.

Tato slova potvrzuje i nedávná studie, která odhalila, že narcističtí lidé se vždy cítí ve vztahu méně vázáni, než kdokoliv jiný. Stojí za tím neodbytná myšlenka, že vždycky mohou najít ještě někoho lepšího.

Pokud si někdo nevěří, je pravděpodobnější, že bude podvádět. „Nemyslím tím běžnou nejistotu, každý máme nějaké obavy a pochybujeme o věcech. Ale pokud si je někdo hluboce nejistý, zda je milován, je pravděpodobné, že půjde hledat jinam,“ popsal Hussey.

„Vztahy musí být reálné a projevy lásky jsou důležité,“ tvrdí. Jinak hrozí zasetí hluboké nejistoty i pravděpodobnost zbytečné nevěry a rozpadu vztahu. Zároveň je však třeba varovat, že problém je i opak. Pokud někdo neustále vyžaduje milující pozornost pod pohrůžkou, že jinak "zahne", je to nezdravé a patologické chování. Tedy všeho s mírou. 

Jako poslední skupinu jmenoval Hussey sobce: „To jsou lidé, kteří nemají žádné morální standardy, co se týká vztahů,“ řekl s tím, že je to zároveň skupina, u které je nevěra nejpravděpodobnější. „Ví naprosto přesně, že jejich partnerovi nevěra ublíží, ale jejich sobecká potřeba jakékoliv potřeby překoná,“ ukončil expert na lásku.

Témata: Lidé Láska, intimnosti, vztahy