Láska prochází nosem. Lidé s citlivějším čichem mají lepší...

Ilustrační foto

Autor: Jan Novák, stars24.cz

23. června 2018 13:47

Čichové vjemy ovlivňují mnoho aspektů naší sexuality. Přirozené pachy potu, vaginálních tekutin či spermatu dle odborníků umocňují sexuální prožitek.

Záleží však na tom, jak intenzivně je dokážeme vnímat. Nová studie německých vědců totiž ukazuje, že lidé s citlivějším čichem vnímají sex jako příjemnější. Ženy, u kterých je tento smysl vyvinutější, dokonce prožívají více orgasmů.

Během sexuální aktivity zapojujeme všechny své smysly, od zraku přes hmat až po čich. A právě čichu přikládá při sexu značný význam nová studie německých vědců. Odborníci z Technické univerzity Drážďany nedávno v žurnálu Archives of Sexual Behaviour zveřejnili svůj výzkum, v němž nejprve na účastnících provedli test citlivosti jejich čichu a poté jim položili sérii otázek zaměřených na jejich milostný život.

Z výsledků vyplynulo, že lidé s citlivějším čichem byli se svým sexuálním životem spokojenější než ostatní a popisovali svůj sex jako příjemnější, u žen pak byla zjištěna vyšší frekvence orgasmů.

„Je známo, že pach lidského potu působí na sexuální receptory v mozku. U lidí, kteří trpí poruchou čichu nebo tento smysl ztratili, byla prokázána nižší sexuální aktivita i spokojenost se sexuálním prožitkem,“ podotýká Adam Durčák ze sexshopu Ruzovyslon, který testuje erotické pomůcky a zabývá se zdravou sexualitou. Lidé, kteří mají lepší čich, mohou během milostného aktu vnímat pach potu, vaginálních tekutin a spermatu, což podle vědců zvyšuje jejich vzrušení a zlepšuje sexuální požitek.

Láska prochází nosem

Spojením čichu se sexualitou se zabývala již celá řada studií. Nedávný průzkum australských odborníků například prokázal, že ženy více přitahuje pach mužů, jejichž jídelníček sestává z většího podílu ovoce a zeleniny než sacharidů. Další studie z let 2015 a 2018 pak ukázaly, že jsou-li lidé vystaveni působení feromonů opačného pohlaví, zvyšuje se u nich konzumace alkoholických nápojů, a to nejspíše proto, že je pití alkoholu kulturně spjato se sexuální aktivitou. „Přes čich získává naše podvědomí i další informace spjaté se sexualitou. Mozek mužů kupříkladu dokáže reagovat na pach ženy v plodné fázi menstruačního cyklu, mozek ženy naopak z pachu mužského potu pozná, zda je muž sexuálně vzrušený,“ dodává Adam Durčák.

Témata: sex Láska, intimnosti, vztahy