Může vás láska zabít? Vědci zkoumali zdravé lidi po rozchodu a jsou zděšeni!

Ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

25. března 2018 13:38

Američtí vědci z Univerzity Wake Forest se zabývali netradiční studií. Zjišťovali, jaké mají rozchody dopad na lidské zdraví. Rozpad vztahu totiž v dnešní době není nic výjimečného, experti ale důrazně upozorňují na to, že každý takový krach ohrožuje zdraví zúčastněných osob.

Rozpad partnerského vztahu má vážný vliv na zdraví jeho aktérů. A přestože se zdravotní problémy neprojeví hned, dříve či později na oba bývalé partnery dolehnou.

Psychologové v tomto ohledu hovoří o takzvaném syndromu zlomeného srdce, který se projevuje zejména depresemi. Varují ale také před fyziologickými dopady rozchodů, které mohou probudit různé nemoci.

"Pokud lidé trpí nějakým onemocněním již během vztahu, po jeho rozpadu se symptomy ještě zhorší. Pokud žádné problémy nemají a jsou zdraví, po rozchodu se vždy něco objeví," tvrdí ve svých knihách psycholog Guy Winch.

Výzkumný vzorek tvořili lidé, kteří byli čerstvě po rozchodu s partnerem. Výsledky studie u nich potvrdily, že se každé jejich onemocnění s rozpadem vztahu horší. Například u pozorovaných lidí trpících na akné se jejich onemocnění rapidně zhoršilo. Stejné výsledky vědci pozorovali v případě žaludečních problémů a dušnosti.

Vážný dopad ale měl rozchod i na osoby, které byly naprosto zdravé. U všech byly zaznamenány podobné symptomy, které se projevují u osob léčených ze závislosti. Srdce, které se v době rozchodu zmítá v emocích, aktivizuje v mozku tytéž mechanismy, které se spouštějí při léčbě závislých osob, když přestanou brát kokain nebo opiáty.

"Tyto silné abstinenční příznaky ze ztráty lásky ovlivňují schopnost myslet, zaměřit se na nějakou činnost a zvládat běžné povinnosti," píší autoři ve studii s tím, že není pravdivé zažité tvrzení, že na rozchod je nejlepší například práce.

"Každý rozchod je pro organismus obrovskou zátěží. Pracovní vypětí je jen další zátěž, která může vše ještě zhoršit. Dotyčného tak může potkat i kolaps. Lepší je vzít si volno v práci, věnovat se sportu, jít do přírody nebo vyrazit ven s přáteli," radí odborníci.

Témata: Láska, intimnosti, vztahy