Prostituce a koronavirus? Za peníze lze sehnat cokoliv, navzdory restrikcím vlády

Prostituce, ilustrační foto

Autor: Libor Frýdl, stars24.cz

7. dubna 2020 13:59

Ačkoliv se lidé nemohou potkávat na veřejnosti, prostituci v Česku nezastavila ani pandemie. Nejslavnější tuzemský nevěstinec sice zavřel, inzertní noviny a internetové portály jsou ale dál plné nabídek.

Erotické kluby jsou uzavřeny, náruživí zákazníci ale přesto nemají o služby všeho druhu nouze. V Česku funguje řada internetových portálů, kde lze sehnat praktiky jakéhokoliv druhu, samozřejmě za patřičný poplatek.

Redakce stars24.cz na několik takových narazila a podle tamních uživatelů se četnost nabídek v době omezeného vycházení nijak nesnížila. Jde přitom o pololegální činnost, kterou dámy a v menší míře i pánové často provozují doma. V takovém případě stát moc možností nemá a dokázat, že jde o výdělečnou činnost, je obtížné.

Jiná je situace u nevěstinců, ty ale většinou zavřely. Například společnost Eroc pak pro dočasné ubytování bezdomovců uvolnila magistrátní prostory v holešovické tržnici, ve kterých sídlí nevěstinec Showpark. Eroc přitom nemá s městem uzavřenu nájemní smlouvu, město se proto s firmou nyní soudí o opuštění prostor.

Prostory jsou ale pro ubytování podle firmy nevhodné a nabídla jiné dvě nemovitosti. Vyplývá to z otevřeného dopisu jednatele Eroc Zbyňka Mately primátoru Zdeňku Hřibovi (Piráti).

Praze schází dostatek prostoru pro ubytování bezdomovců. Společnost v tržnici využívá v hale číslo 18 prostor o výměře přes 1700 metrů čtverečních. Nevěstinec v tržnici funguje od roku 1998. Firma Eroc měla smlouvu s někdejším nájemcem areálu, firmou Delta Centre.

Přímo s městem nájemní smlouvu nikdy neuzavřela. Magistrát před nedávnem vyhrál soudní spor s Delta Center, které soud nakázal areál vyklidit a uhradit dlužné nájemné i s takzvaným příslušenstvím. Podle města je proto firma Eroc v areálu neoprávněně. Spor řeší soud.

Matela na jednání zastupitelů loni v prosinci řekl, že klub 20 let bez problémů fungoval a přispěl k odstranění prostituce z ulic. Zhruba 600 "výkonných umělkyň", jak pracovnice označoval, by se podle něj v případě uzavření klubu přesunulo do centra. Po městě chtěl nájemní smlouvu. Zastupitelé s tím nesouhlasili. Náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě) řekl, že by to navíc bylo nezákonné.

Témata: Lidé Prostituce Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)