Intimní styk a koronavirus: Lékaři popsali, CO NESMÍTE!

Ilustrační foto

Autor: Adam Slabý, stars24.cz

22. března 2020 16:29

Prodeje kondomů napříč státy nejvíce zasaženými pandemií koronaviru rostou a internetové služby s videi pro dospělé dočasně uvolňují své nabídky zdarma. Hrozba v podobě nemoci Covid-19 lidi sbližuje, z velké části i proto, že sami doma či s partnery zkrátka nemají co jiného dělat. Může se ale koronavirus šířit i při sdílení intimních chvil?

Server The Guardian oslovil několik lékařských expertů s dotazem, jestli je koronavirus pohlavně přenosný. Lékaři se zatím shodují v tom, že přenos nemoci prostřednictvím sexu pravděpodobně není možné.

"Neexistuje žádný důkaz, že Covid-19 lze přenášet buď vaginálním nebo análním pohlavním stykem. Líbání je však při pohlavním styku velmi běžnou praxí a virus lze přenášet slinami," upozornil lékař Carlos Rodríguez-Díaz z Milken Institute School of Public Health při George Washington University.

Není proto od věci se této praktice vyhnout. Lidé by také měli omezit některé další méně obvyklé praktiky, zahrnující především anální oblast. 

Oslovení experti dodávají, že pokud je jeden z partnerů nemocný či přímo nakažený koronavirem, měl by být izolovaný. Nemoc se sice při styku nepřenáší, i přesto ale hrozí vysoké riziko nákazy už jen tím, že spolu budou partneři v jedné místnosti.

Jiná je situace v případě, kdy lidé do kontaktu s nakaženým nepřišli. "Pokud žijete se stálým partnerem a nemáte žádné příznaky, může být sex skutečně skvělým způsobem, jak se bavit, zůstat v kontaktu a zmírnit úzkost v této stresující době," uvedla lékařka Julia Marcus, expertka na infekční choroby z Harvard Medical School.

Rizikovější situace nastává v případě, kdy člověk stálého partnera nemá či hledá. Lidé by totiž od sebe měli být vzdálení alespoň dva metry, což není nejlepší způsob, jak se sblížit a seznámit. Experti proto radí lidem bez partnera zaměřit se na jiné formy uspokojení, jako je masturbace.

Mnoho odborníků také předpokládá, že za devět měsíců by se svět mohl dočkat populačního boomu. Počet nově narozených dětí může stoupat, navzdory tomu, že ani za rok nemusí mít lidstvo v boji s koronavirem vyhráno.

Zatím ale nejsou obavy obávat se těhotenství. Dosavadní statistiky ukazují, že několik těhotných žen už sice nemocí Covid-19 onemocnělo, drtivá většina z nich ale neměla vážnější potíže a podle dostupných údajů se jim povedlo porodit bez větších komplikací. Koronavirus navíc matky na novorozence nepřenesly.

Nemoc Covid-19 totiž děti prakticky nenapadá a stejně tak na ni naštěstí neumírají. Proč tomu tak je? To v tuto chvíli nikdo neví. Existuje několik hypotéz, podle jedné z nich je to proto, že děti a mladiství viru nebyli vystaveni tak často, jako dospělí. Další hypotéza ale staví na zajímavějších základech. Tvrdí totiž, že děti prakticky nemají symptomy nemoci. 

Americké Centrum pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) na svém webu potvrzuje, že počet nákazy je u dětí velmi nízký, v případě příznaků nemoci se už ale odkazuje pouze na zjištění čínských lékařů. Podle nich patří mezi dětské symptomy horečka, rýma a kašel. 

Nová čínská studie ale odhaluje další podrobnosti této záhady. Výše zmínění příznaky jsou totiž pozorovatelné u méně než poloviny nakažených dětí. Většina z nich nemá příznaky vůbec žádné.

Paradoxem je, že při epidemii respiračních onemocnění bývají nejvíce zasaženy právě děti. Každoročně to ukazují například chřipkové epidemie. Koronavirus ale na děti a mladistvé z nějakého důvodu téměř nepůsobí. A dokonce i ty děti, které jsou náchylnější k těžkým infekcím dýchacích cest, měly průběh nemoci relativně klidný.

Témata: Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Lidé lékaři Láska, intimnosti, vztahy