Mazanec: Recept, který se vám letos oproti minulosti prodraží!

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

14. dubna 2022 14:20

Zítra začíná lidem čtyřdenní velikonoční volno, s jarními svátky se pojí i mnohé tradice. Mimo jiné spočívají i v tom, co se objevuje na stole. Rozhodně by neměl chybět například mazanec.

Ekonom Lukáš Kovanda před několika dny upozornil, že letošní Velikonoce budou nejdražší v historii kvůli inflaci, která se projevuje zdražováním potravin. Připlatíme se tedy i za mazanec. 

"Letošní souhrnná cena mouky, mléka, vajec, másla, cukru a piva je také citelně vyšší než cena stejného nákupního košíku v letech 2016 až 2021," uvedl ekonoma připomněl, že ještě v roce 2010 vyšly uvedené potraviny na zhruba 110 korun. Letos už Češi zaplatí o 47 procent více.

Mazanec (230 g hladké mouky, 100 g polohrubé mouky, půl kostky droždí, 115 ml vlažného mléka, 60 g cukru, sáček vanilkového cukru, 70 g změklého másla, sůl, citronová kůra, vejce, hrozinky, loupané mandle)

Těsto vypracujeme z obou druhů mouky a cukru, vejce, másla, soli, citronové kůry a mléko. Na závěr vmícháme hrozinky a mandle. Těsto poté na 30 minut odložíme, aby vyzrálo. 

Následně ho vytvarujeme do tvaru bochánku, dáme na plech, zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě alespoň hodinu (klidně však i tři) kynout. 

Vykynutý mazanec potřeme vajíčkem, posypeme mandlemi a na horní straně do kříže nařízneme. Pečeme minimálně 40, ale klidně až 50 minut na 160 °C. 

Témata: Velikonoce recepty Vaření