Jahodový koláč: Recept podle vašeho výběru!

Ilustrační fotografie.

Autor: Pavel Krejčí, stars24.cz

6. července 2021 21:01

Je léto, takže tepla mají mnozí lidé dost. Jiní ale klidně rozžhaví troubu a rozhodne si něco upéct. Pokud máte jahody, nabízíme hned dva recepty. Vyberte si ten, který se vám líbí více.

Recept první

Do 80 gramů pomletých mandlí přidáme 175 gramů hrubé mouky, 35 gramů práškového cukru, sáček vanilkového cukru, citrónovou šťávu a 125 gramů másla. Po promíchání přidáme jedno vejce a znovu promícháme. Necháme půl hodiny odstát. Těsto poté vyválíme a položíme na moukou vysypaný plech. Pečeme na 200 °C zhruba patnáct až dvacet minut. Po vytažení z trouby ho necháme vychladnout a potřeme jahodovým džemem.

Na krém smícháme pudingový prášek s 50 gramy cukru a 50 ml mléka. Dalších 250 ml je pak třeba společně s 200 ml smetany ke šlehání přivést k varu. Poté přidáme směs s pudingovým práškem a vaříme ještě asi jednu až dvě minuty. Poté nalijeme na džem a necháme vychladnout.

Recept druhý

Na letní jahodový koláč budete potřebovat vyšší plech, pět až šest vajec, stejně lžic vařící vody a krupicového cukru, 8 až 10 lžic polohrubé mouky a asi tři čtvrtě kilogramu jahod. 

V míse si nejprve s pomocí mixéru vyšleháme vejce a během šlehání postupně přidáváme vodu, cukr a mouku. Plech si vysypeme strouhankou a piškot pečeme asi 15 minut v troubě vyhřáté na 170 °C. Pak ho necháme vychladnout a pokapeme šťávou ze sirupu. Následně očistíme jahody, nakrájíme je na menší kousky a poskládáme na piškot. Poté je zalijeme pudinkovým rosolem ze 400 ml vody, 400 ml jahodového sirupu bez chemických barviv a dvou vanilkových pudinků.

200 ml vody a dvojnásobné množství sirupu nejprve zahřejeme v hrnci, do zbylé studené vody nasypeme pudinkový prášek a za stálého míchání vlijeme do hrnce. Vaříme dvě minuty, poté musíme nechat ztuhnout.

Témata: recepty Vaření Ovoce