Bílé svatební šaty? V minulosti nemyslitelné! Proč je dnes nevěsty nosí?

The Royal Family 8

Autor: Lelková, stars24.cz

19. května 2018 11:34

Večer před svatbou si asi každá nevěsta chce zkontrolovat své svatební šaty, většinou z bílé krajky a hedvábí. Co když ale nevěsta Meghan Markle (36) bude mít červenohnědý plášť, ozdobený norkem a zlatým vyšíváním a sukni ji budou zdobit klenoty z dědictví?

Zatímco v roce 2018 toto vypadá jako šokující zpráva, před 20. stoletím by to bylo normou pro bohaté evropské nevěsty. Bílé, krajkové šaty nebyly tehdy standardem. Barevné šaty pro nevěsty všech tříd byly tehdy více oblíbené.

Ale i v 21. století některé celebrity vynesly barevné svatební šaty. Keira Knightley v roce 2013 vynesla na svou svatbu světle šedé Chanel, herečka Sarah Jessica Parker měla dokonce černé svatební šaty a Julianne Moore se vdávala v roce 2003 v levandulových Prada. Proč by to měla být bílá? Důvodem byly šaty královny Victorie, která se rozhodla nechat si vyrobit bílé šaty z lehkých materiálů a podpořit tak místní průmysl a zpopularizovat umění krajek. Také chtěla, aby její sňatek s princem Albertem nebyl pouze přehlídkou povinností. Navzdory tradicím se vyhýbala klenotů z dědictví, těžkým a barevným látkám. Důvod byl jednoduchý, svému manželovi jako monarchovi, chtěla dát slib jako milující žena, ne jenom z povinností.

Ačkoliv Meghan Markle pokazuje netradiční královské standardy, nosí vlasy v neučesaném drdolu a objímá se s fanoušky. I ona bude držet tradici královské rodiny, kterou zavedla už královna Victorie, když se před hosty ukáže v bílých svatebních šatech, i přesto že už byla jednou vdaná. Je to žena, která se nebojí porušit protokol, aby zavedla své vlastní tradice. A lidé si ji tak budou pamatovat.

Témata: Meghan Markle Princ Harry Královská svatba The Royal Family Královna Alžběta II. Lady Diana